Se numește provocarea "aruncă-ți averea" și, deși nu este clar de unde a început, ea a luat cu asalt platformele de socializare chineze și nu numai. De luni bune, tinerii din China au postat pe rețelele de socializare fotografii cu ei înșiși în care par că au căzut din mașină și și-au scăpat din greșeală portofelul sau lucrurile scumpe pe jos.

HotNews.roFoto: Hotnews

Tinerii din Rusia și Australia au profitat de ocazie pentru a se afișa pe social media cu hashtag-ul #fallingstars.

Inițial popular printre femeile chineze bogate, tendința s-a răspândit rapid în toate părțile societății. "Nu mai sunt doar oamenii bogați care cad din iahturile sau avioanele lor, sunt oameni din toate profesiile - medici, avocați, muncitori, chiar și bebeluși. Este hilar!", a declarat Haiqing Yu, expert media chinez la Universitatea RMIT din Melbourne pentru CNN.

Dar, pe măsură ce nebunia virală s-a răspândit de la postări cu lucruri scumpe până la unele ironice, guvernul chinez a văzut ocazia de a "ataca" tendința în propriul său mod. Angajații instituțiilor guvernamentale din toată țara au postat fotografii cu ei înșiși la locul de muncă, înconjurați de instrumentele lor simple de lucru sau de onorurile pe care le-au primit pentru munca lor.

"Aceasta este energia pozitivă reală a poporului", a scris Ministerul Afacerilor de Urgență al Chinei alături de imaginea unui pompier care a acceptat provocarea. "Este prea dureros să vedem că tinerii de acum sunt atrași doar de bani și lucruri scumpe. Numai atunci când sprijinim tinerii care muncesc din greu, patria noastră va avea speranță".

Yu a declarat că guvernul folosește această "modă" pentru a răspândi "energie pozitivă", o modalitate de propagandă folosită de Partidul Comunist Chinez pentru a se asigura că internetul chinez publică un conținut care aderă strict la "valorile socialiste".