Tribunalul din Zagreb l-a condamnat pe fostul prim-ministru croat Ivo Sanader pentru că ar fi tras foloase materiale de pe urma războiului. Acesta a fost condamnat la doi ani și jumătate de închisoare, transmiteBalkan Insight.

HotNews.roFoto: Hotnews

Tribunalul din Zagreb l-a condamnat pe fostul prim-ministru croat Ivo Sanader la doi ani și jumătate de închisoare pentru acceptarea unei plăți ilegale în valoare de 485.000 de euro în timpul negocierilor dintre banca austriacă Hypo și guvernul croat. Aceste negocieri au avut loc în timpul războiului, în perioada 1994 - martie 1995, când Sanader ocupa funcția de Ministru pentru Afaceri Externe.

Acesta a fost condamnat la doi ani și jumătate de închisoare. Decizia pronunțată îl obligă pe fostul prim-ministru să înapoieze suma de 485.000 de euro bugetului de stat și să acopere toate cheltuielile de judecată. Perioada de timp petrecută în custodia poliției va fi luată în considerare ca parte a executării pedepsei.

Potrivit deciziei de condamnare, Sanader ar fi instruit compania națională de electricitate HEP să împrumute bani și să vândă electricitate sub prețul pieței companiei de produse chimice Dioki, care era deținută de un prieten al lui Sanader, Jezic.

Procurorii au urmărit și condamnarea fostului director HEP, Iavn Mravak, însă acesta a murit între timp.