Guvernul Japoniei a anunţat, marţi seară, că un jurnalist independent dat dispărut în Siria în urmă cu trei ani a fost eliberat şi se află în prezent în Turcia, informează site-ul agenţiei Associated Press, citat de Mediafax.

Al-Qaida Foto: Wikipedia

Yoshihide Suga, un reprezentant al Guvernului de la Tokyo, a declarat că Japonia a fost informată de Qatar că bărbatul, despre care se crede că este jurnalistul Jumpei Yasuda, a fost eliberat.

Ziaristul a dispărut în Siria în anul 2015, iar autorităţile au stabilit că a fost răpit de Frontul al-Nusra, filiala siriană a reţelei teroriste Al-Qaida.

Bărbatul se află acum în regiunea turcă Antakya, este supus procedurilor de identificare şi este protejat de autorităţile din Turcia.

Japonia așteaptă cu nerăbdare confirmarea că cetăţeanul japonez eliberat din Siria este un jurnalist independent care a fost răpit acum trei ani.

Primul ministru japonez, Shinzo Abe, a declarat reporterilor miercuri că se simte uşurat de această veste și este nerăbdător ca identificarea bărbatului să fie făcută cât mai curând posibil.

Șeful Cabinetului de Miniștri, Yoshihide Suga, a declarat că bărbatul este cel mai probabil jurnalistul Jumpei Yasuda și că acesta se află acum în Turcia.

Un grup de monitorizare a războiului din Siria a declarat că a fost recent reţinut de un comandament sirian alăturat Partidului islamist din Turkistan, care cuprinde în mare parte islamişti chinezi din Siria.

Suga a spus că diplomații japonezi trebuie să identifice bărbatul și să verifice starea de sănătate a acestuia la o unitate situată lângă granița Turciei cu Siria.