Euro? Nu e o dogmă, dimpotrivă. "A fost o greşeală," a declarat într-un interviu pentru Huffington Post Gerolf Annemans, preşedintele partidului flamand de extremă dreapta 'Vlaams Belang', care sprijină Italia în încleştarea sa cu Comisia Europeană pe tema proiectului de buget. Moneda unică, "forjată după modelul german trebuie revăzută", declară liderul independentist flamand, care este convins că Italia "lansează o dezbatere” în acest sens, potrivit Il Giornale, citat de Rador.

HotNews.roFoto: Hotnews

Frontul suveranist european, cel grupat sub aripa ocrotitoare a 'Europei Naţiunilor şi a Libertăţii', din care face parte şi 'Rassemblement Nationale' a lui Marine Le Pen, este compact şi îl apără pe aliatul italian, Matteo Salvini. Mai mult decât atât, parabola ascendentă a liderului Ligii Nordului este considerată în Franţa şi în Belgia o forţă motrice pentru următoarea provocare a suveraniştilor, la alegerile din mai 2019.

Scopul acestora fiind cel de a 'pune mâna' pe Strasbourg şi Bruxelles şi de a le transformă în avanposturi ale schimbării europene. Dacă astăzi, comentează liderul Vlaams Belang, este complicat să ieşi din Uniunea Europeană, aşa cum demonstrează cazul Marii Britanii, şi este imposibil să părăseşti euro, atunci va fi nevoie ca instituţiile europene să fie schimbate din interior. Din programele populiştilor europeni face parte aşadar şi “redesenarea zonei euro", prin introducerea unei "flexibilităţi majore" pentru depăşirea crizei care afectează statele Uniunii.

"A prevede o unică politică economică și socială pentru toţi este o adevărată nebunie," spune răspicat europarlamentarul belgian. Alternativa propusă de politicianul flamand este un sistem bazat pe caracteristicile specifice ale regiunilor individuale. Un model german pentru nordul Europei, un model alternativ şi mai flexibil pentru Sud. Aceasta este provocarea suveranistă pentru noua Europă care ar trebui să se contureze după alegerile din primăvara viitoare.