Mike Pompeo, secretarul american de Stat, a declarat, marți, că Administrația Donald Trump va revoca vizele unor oficiali saudiți suspectați că ar fi implicați în uciderea jurnalistului Jamal Khashoggi, relatează agenția The Associated Press.

Heather NauertFoto: Wikipedia

Aceasta este prima măsură punitivă anunțată de Administrația Trump după dispariția pe 2 octombrie a jurnalistului saudit.

Pompeo nu a precizat câți și sau ce oficiali saudiți vor fi vizați de măsura revocării vizelor.

Heather Nauert, purtătoarea de cuvânt a Departamentului de Stat, a comunicat că unui număr de 21 de cetățeni saudiți le vor fi revocate vizele ori vor fi declarați ineligibili să obțină vize pentru intrarea în SUA.

Jurnalistul Jamal Khashoggi, editorialist al cotidianului The Washington Post și un critic acerb al prințului moștenitor al Arabiei Saudite, Mohammed bin Salman, a dispărut în urmă cu trei săptămâni după ce a intrat în Consulatul saudit de la Istanbul pentru a obține documente necesare căsătoriei sale.

Autoritățile saudite au reținut 18 persoane acuzat că ar avea legătură cu decesul lui Khashoggi, însă Riadul susține în continuare că a fost ucis accidental, în cursul unei altercații produse în incinta Consulatului.

Turcia suspectează că jurnalistul disident a fost asasinat, uciderea acestuia fiind plănuită de mai mult timp. Oficialii turci susțin că o echipă de 15 persoane ar fi fost trimisă pentru a-l tortura și ucide pe disidentul saudit, potrivit Mediafax.