Comisia pentru Drepturile Omului din cadrul ONU a decis că Franța trebuie să-și revizuiască legislația în ceea ce privește purtarea pe stradă a hainelor islamice care acoperă tot corpul, potrivitLe Monde.

femei musulmaneFoto: Wikipedia - Public domain

Decizia a venit după ce două femei au fost amendate pentru că au purtat îmbrăcămintea islamică după schimbarea legii. Totodată, comisia a mai ordonat ca femeile condamnate în 2012 să primească despăgubiri din partea statului francez.

Comitetul pentru Drepturile Omului al Organizației Națiunilor Unite constată că Actul Veiling din 2010 "a încălcat dreptul acestora de a-și manifeste liber religia".

Într-un comunicat de presă, organismul ONU spune că „interdicția hijab-ului încalcă libertatea religioasă și drepturile omului“ ale celor două musulmane condamnate în 2012.

„Comitetul recunoaște că statele pot solicita persoanelor fizice să-și descopere fețele în circumstanțe specifice, în contextul controalelor de identitate, dar s-a considerat că interdicția generală a hijab-ului este o măsură prea radicală "