Președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, care părea să piardă lupta cu bogatul regat al Arabiei Saudite, s-a trezit într-o postură de forță după scandalul declanșat de asasinarea ziaristului Jamal Khashoggi - un critic al Riadului - în consulatul saudit din Istanbul, notează editorialistul specializat în Orientul Mijlociu al cotidianului britanic The Guardian Martin Chulov.

HotNews.roFoto: Hotnews

Cei doi au viziuni puternic diferite în ceea ce privește viitorul regiunii.

Erdogan a fost un promotor al islamului politic atât în țară cât și în străinătate, în special în timpul ascensiunii și căderii lui Mohamed Morsi, fostul președinte al Egiptului provenit din rândurile Frăției Musulmane. Președintele turc are o relație bună cu Qatarul, rivalul regional al Riadului, a acordat azil persoanelor expulzate din Egipt după căderea lui Morsi și rămâne un apărător ferm al acestei mișcări, Frăția Musulmană, pe care Arabia Saudită și Emiratele Arabe Unite o văd drept o amenințare existențială.

În acest timp, prințul a încercat să remodeleze Arabia Saudită, evitând legăturile profunde cu establishmentul wahhabit și salafist, în încercarea de a transforma regatul într-un stat arab naționalist și polițienesc. Abu Dhabi și Cairo servesc drept modele aici. Și, împreună cu Riadul, acest triumvirat a fost într-o ascensiune regională permanentă după căderea lui Morsi.

Pentru Erdogan, acest asasinat macabru marchează o șansă istorică de a schimba lucrurile, o șansă oferită de actul sângeros care a provocat repulsie chiar și în rândul celor mai apropiați aliați ai regatului.

“A devenit o luptă strategică între Erdogan și viziunea sa pentru Orientul Mijlociu și viziunea lui MbS și a aliaților săi, MbZ [Mohammed bin Zayed, prințul moștenitor din Abu Dhabi] și [președintele egiptean Abdel Fatah] al-Sisi,” spune, citat de The Guardian, Soner Çağaptay, directorul programului pentru Turcia al Washington Institute.

“Erdogan vede o oportunitate în uciderea lui Khashoggi – în condițiile în care a realizat că MbS a devenit veriga slabă în sectorul anti-Erdogan, anti-Frăția Musulmană în regiune. MbS dansează pe o gheață foarte subțire și cred că Erdogan încearcă să o subțieze și mai mult.

“Rădăcinile merg în 2013 [când Morsi a fost forțat să renunțe la putere]. A refuzat să ajungă la un acord cu guvernul Sisi, pe care îl considera ilegitim. Sisi este un general secularist care a băgat la închisoare politicienii islamiști. Iar Erdogan este un politician islamist care a băgat la închisoare generali seculariști.”

Saudiți în vârstă, de rang înalt, care căutau consolare din partea lui Erdogan în Ankara în ultimele două săptămâni, au părăsit orașul crezând că au și mai mult de câștigat - relansarea Turciei ca bază regională a puterii islamice, concomitent cu reducerea pretențiilor Riadului de a fi vocea prin excelență a islamului sunit.

Khaled al-Faisal, guvernatorul Mecăi, a revenit după ce s-a întâlnit cu Erdogan și era foarte îngrijorat, a afirmat un membru al familiei regale. “Nu mișca, nu a vrut să asculte nimic din ce i-am spus. Al-Faisal a venit acasă și i-a spus regelui că avem o criză.”

Çağaptay crede însă că scopurile lui Erdogan sunt mai limitate - pentru moment. “Nu vrea să se ia de familia regală saudită, față de care a dat dovadă de respect, inclusiv față de rege. Ceea ce încearcă să obțină din asta este să-l îndepărteze sau chiar să-l neutralizeze pe MbS cel puțin când e vorba de Turcia. Vrea să scoată din joc unul dintre oponenții săi din această triplă înțelegere care i se opune.”