Președintele Turciei, Recep Erdogan, a spus, marți, că uciderea jurnalistului saudit Jamal Khashoggi a fost planificată cu mai multe zile în avans și că o echipă de agenți saudiți a ajuns în Turcia cu o zi înainte de uciderea acestuia. De asemenea, camerele de supraveghere din consulat au fost scoase, relatează AFP și Reuters.

ErdoganFoto: Captura YouTube

Acesta a cerut ca suspecții să fie judecați în Istanbul. Potrivit liderului Turciei, există dovezi că Khashoggi a fost ucis într-o manieră ”sălbatică”.

Erdogan a mai spus că orice încercare a Riadului de a da vina pe o acțiune pe cont propriu a agenților de informații” nu ne va satisface”.

Erdogan a susținut că totul a început pe 28 septembrie când Jamal Khashoggi a venit la consulat pentru actele necesare căsătoriei. Pe 1 octombrie, o echipă formată din trei saudiți a ajuns la Istanbul și a mers la consulat, iar în aceeași zi a fost făcută o recunoaștere în zona pădurii Belgrad din Istanbul și la Yalova, la 90 de kilometri sud de Istanbul. A doua zi dimineață o echipă de 15 persoane a întrat în consulat.

Potrivit președintelui, Jamal Khashoggi a intrat în consulat la prânz și nu a mai ieșit niciodată, iar corpul său nu a fost găsit până acum.

Erdogan a precizat că a discutat, pe 14 octombrie, cu Regele Salman, convenind o echipă comună pentru anchetă în acest caz, astfel fiind posibilă intrarea anchetatorilor în consulat și în reședința consulului.

„Informațiile și probele arată că Jamal Khashoggi a fost victima unei crime brutale. Arabia Saudită a făcut un pas important recunoscând uciderea acestuia. Acum așteptăm ca toți cei care au luat parte la ea să fie pedepsiți. Avem probe puternice că acastă ucidere a fost premeditată, nu accidentală. (...) Fac un apel la Arabia Saudită: totul s-a întâmplat la Istanbul, propunem ca acei 18 suspecți să fie judecați la Istanbul. Bineînțeles, însă, acest lucru ei îl vor decide”, a spus Erdogan.

Khashoggi, colaborator al Washington Post și un critic al prințului saudit, conducătorul de facto al Regatului, a dispărut acum trei săptămâni, după ce a intrat în Consulatul Arabiei Saudite din Istanbul pentru a obținte acte pentru căsătoria sa.

Oficialii turci cred că Khashoggi a fost omorât, iar corpul său a fost dezmembrat în interiorul consulatului de către agenți saudiți. Sursele turce spun că autoritățile au o înregistrare audio despre care se presupune că se află uciderea jurnalistului de 59 de ani.