Circa 50.000 de soldați, sprijiniți de mijloace tehnice considerabile, încep joi în Norvegia cele mai mari manevre ale NATO de la sfârșitul Războiului Rece, o demonstrație de forță care irită Rusia vecină, scrie AFP.

Trident Juncture 18Foto: NATO

Exercițiul Trident Juncture 18, care se va derula până în 7 noiembrie, vizează antrenarea Alianței atlantice pentru a veni în ajutorul unuia dintre membrii săi.

Este vorba de "demonstrarea capacității de apărarae a NATO în fața oricărui adversar", a afirmat amiralul american James Foggo, comandantul șef al exercițiului. "Nu vizează nicio țară, specific".

Însă Rusia, care a efectuat în septembrie cele mai mari mari manevre din istoria sa, în extremul Orient, este în toate spiritele.

"Rusia nu reprezintă o amenințare militară directă pentru Norvegia", a spus ministrul norvegian al Apărării, Frank Bakke-Jensen.

"Însă într-o situație securitară atât de complicată ca cea de azi (...) un incident în altă zonă ar putea spori tensiunea în Nord și dorim să pregătim Alianța pentru a evita orice incident nefericit", a explicat el.

Donald Trump a adăugat o notă suplimentară la aceste tensiuni după ce a amenințat luni cu intrarea într-o nouă cursă a înarmărilor, la două zile după ce a retras Statele Unite din Tratatul privind armele nucleare cu rază medie de acțiune (INF), încheiat în 1987 cu Rusia.

"Riposta" rusească

Dacă manevrele au loc la o distanță respectuoasă față de granița ruso-norvegiană, lungă de circa 198 kilometri, Moscova nu și-a ascuns nemulțumirea.

Independent de Trident Juncture 18, Statele Unite și Marea Britanie își intensifică amplasările în țara scandinavă, pentru a aclimatiza trupele cu frigul extrem. În timp, 700 de infanteriști marini americani vor fi prezenți, prin rotație, pe pământul norvegian.

"Principalele țări din NATO își sporesc prezența în regiune, în proximitatea granițelor Rusiei", a acuzat purtătorul de cuvânt al diplomației ruse, Maria Zaharova, vorbind despre "zăngănit de arme".

"Astfel de acțiuni iresponsabile vor conduce obligatoriu la destabilizarea situației politice și militare în Nord, la o creștere a tensiunilor", a spus ea, promițând "măsuri necesare de ripostă".

Sub președinția lui Vladimir Putin, armata rusă și-a întărit considerabil prezența în Arctica. Baze militare aeriene au fost renovate sau construite și au fost instalate noi sisteme radar și de apărare antiaeriană.

Coloana vertebrală a Marinei, Flota Nordului urmează să primească cinci noi nave de război, cinci nave de sprijin și 15 avioane și elicoptere până la finalul anului, potrivit ministrului rus al Apărării, Serghei Șoigu.

"În zona rusă, dispozitivul militar a revenit aproape la ce era în perioada Războiului Rece", arată François Heibsbourg, de la Fundația pentru cercetări strategice (FRS). "De cealaltă parte, NATO este și el pe punctul de a reveni la aceleași dispozitive".

50.000 de soldați, 10.000 de vehicule, 250 de aeronave și 60 de nave

Reunind cele 29 de țări membre ale Alianței atalntice, alături de Suedia și Finlanda, exercițiul se impune prin amploare și mijloacele tehnice desfășurate. Cei 50.000 de soldați vor fi sprijiniți de 10.000 de vehicule, 250 de aeronave și 60 de nave, printre care un portavion american.

"Exercițiile terestre vor fi efectuate la 1.000 km de granița cu Rusia iar operațiunile aeriene la 500 km. Rusia nu are niciun motiv să fie îngrijorată", a afirmat generalul norvegian Rune Jakobsen.

Au fost invitați observatori ruși și belaruși.

Pentru a ajunge la manevre, contingentul britanic a efectuat o călătorie de cinci zile. "Acest lucru arată (...) aliaților noștri din NATO că armata britanică este pregătită să traverseze Europa dacă este nevoie", a declarat purtătorul de cuvânt Stuart Lavery.