Primele proiecte ale afacerilor mici şi mijlocii în Bulgaria, care au primit sprijin financiar din partea Chinei, vor fi demarate chiar de anul viitor, a declarat pentru presă ministrul preşedinţiei bulgare a Consiliului UE, Liliana Pavlova. Acest fapt este între "ştirile bune" de la cea de-a patra reuniune a liderilor locali din Europa Centrală şi de Est şi China, în formatul 16+1. Acesta este unul dintre rezultatele practice de la reuniunea şefilor de guvern din luna iulie, când Banca Bulgară de Dezvoltare şi Banca Chineză de Dezvoltare au semnat un acord în valoare de 300 de milioane de euro care vor intra în economia bulgară., potrivit CHASA24, citată de Rador.

Liliana Pavlova a subliniat că China este cea de-a doua piaţă a nivel mondial pentru Bulgaria, după UE, este un partener strategic, iar asta a dat naştere şi ideii de înfiinţare a unui centru de parteneriat global cu China - un demers al cărui coordonator este ministrul Pavlova. Continuă munca la nivel guvernamental în formatul 16+1, se urmăreşte îndeplinirea acordurilor în domeniul turismului, al întrepriderilor mici şi mijlocii, al inovaţiilor, al energiei,recum şi în cel al agriculturii. Întrebată despre posibile investiţii chineze în Belene, dna Pavlova a răspuns că investitorii din China au văzut platforma, însă partea bulgară este categorică privind faptul că nu poate fi dusă la îndeplinire niciuna dintre cele două condiţii puse - legate de garanţii de stat şi de achiziţionarea energiei electrice produse pe termen lung la un anumit preţ.

Al doilea nivel de cooperare este cel local. La reuniunea de la Sofia au luat parte delegaţii din 15 provincii chineze cu o populaţie între 44 şi 100 de milioane de oameni, provincii care reprezintă jumătate din PIB-ul Chinei. Deja există şi 22 de parteneriate între acestea şi regiuni din Bulgaria. Spre exemplu, dna Pavlova a menţionat Sofia, Burgas, Kazanlâk, Stara Zagora, Dobrici etc. Ea a amintit de investiţiile în zona industrială Tracia, agricultura, livrarea de autobuze. Liliana Pavlova a subliniat că actualul forum de la Sofia a prilejuit mediului de afaceri bulgar întâlniri cu reprezentanţi au companiilor chineze din patru domenii - turism, agricultură, întreprinderi mici şi mijlocii, zone industriale şi parcuri de demonstraţie.

În afară de pregătirea centrului de parteneriat global, dna Pavlova a explicat că sunt obligaţii pe linia preşedinţiei Consiliului UE până la sfârşitul anului, având în vedere că Bulgaria face parte din troica Estonia-Bulgaria-Austria, iar această troică va funcţiona până atunci. Întrebată despre viitorul coaliţiei de guvernare, dna Pavlova a precizat că, în conformitate cu votul alegătorilor, aceasta a fost coaliţia care a făcut posibil un guvern stabil.

Ea a evidenţiat că atât premierul Borisov, în numele guvernului, cât şi ea personal îşi cer scuze pentru afirmaţiile lui Valeri Simeonov privind mamele copiilor cu dizabilităţi. În ceea ce priveşte relaţiile cu opoziţia, Liliana Pavlova a arătat că, pentru ea, cel mai important este să se respecte autoritatea instituţiilor, întrucât pretenţiile opoziţiei şi afirmaţiile făcute nu clatină doar guvernul, ci subminează şi autoritatea instituţiilor.