Rusia ii da replica Americii pe tema retragerii din tratatul nuclear si il avertizeaza pe Trump risca sa creeze noi tensiuni militare si va da o lovitura grava securitatii globale, scrie Financial Times. Mai mult, rusii de la Regnum avertizeaza ca daca Rusia nu reactioneaza, rachetele vor ajunge in Ucraina si in Georgia. Si Ria Novosti. sustine aceasta pozitie aratand ca Ucraina a declarat ca "manifesta intelegere" fata de planurile SUA. LE VIF considera ca retragerea americana din tratatul nuclear cu Rusia este un "pas periculos", în timp ce Al Jazeera se întreabă la ce poate duce retragerea SUA din tratatul nuclear. In acest timp, UE face apel la Washington şi la Moscova să "păstreze" Tratatul INF, scrie Le Figaro. Gorbaciov crede că Decizia lui Trump de a retrage SUA din INFT ,,nu este munca unei minți mărețe, potrivit New York Times.

Tratatul nuclearFoto: Colaj foto

REGNUM: Dacă Rusia nu reacţionează, rachetele vor ajunge în Ucraina şi în Georgia. Nu va fi dificil pentru niciun militar să calculeze ce înseamnă rachete cu rază scurtă şi medie de acţiune în statele baltice, în Ucraina şi în Georgia. După denunţarea Tratatului INF, Statele Unite ale Americii vor începe să desfăşoare rachete cu rază scurtă şi cu rază medie de acţiune de-a lungul graniţei cu Rusia, ceea ce va genera consecinţe deosebit de grave, a declarat, pe 21 octombrie, Iakov Kedmi, fostul şef al serviciului secret israelian „Nativ“. El a fost invitat la un talk-show „Duminică seara cu Vladimir Soloviov“ pe canalul TV "Rusia-1". "Jocul nu s-a încheiat încă, jocul continuă, iar principala etapă a fost crearea de baze noi în două ţări - Polonia şi România, după care, vine ieşirea din tratat, iar apoi se poate desfăşura orice în aceste baze militare. Jocul continuă cu etapa următoare, aşa cum a fost planificat - este vorba de Ucraina şi Georgia. Iar dacă Rusia nu răspunde, cum ar trebui să se întâmple, atât în ​​Ucraina, cât şi în Georgia, va fi cu siguranţă ca în statele baltice", a spus Kedmi.

FINANCIAL TIMES: Rusia îi dă replica Americii pe tema retragerii din tratatul nuclear. INF este unul dintre pilonii esenţiali ai infrastructurii globale de menţinere a păcii, iar potenţialul său colaps a declanşat temeri cu privire la posibila prăbuşire a altor tratate, cum ar fi cel care restricţionează focoasele nucleare. Condamnarea categorică de către Rusia a planului dlui Trump a venit în momentul în care John Bolton, belicosul lui consilier pe probleme de securitate naţională şi unul dintre marii oponenţi ai tratelor de control al armamentului, ateriza la Moscova pentru două zile de discuţii, pe fondul deteriorării rapide a relaţiilor dintre cele două superputeri nucleare. „Spre deosebire de colegii noştri americani, noi înţelegem întreaga seriozitate a acestui chestiuni şi semnificaţia ei pentru securitate şi stabilitatea strategică”, a declarat duminică Serghei Riabkov, adjunctul ministrului rus de externe. „Dacă americanii vor continua să acţioneze atât de grosolan [...] şi să se retragă unilateral din tot felul de acorduri şi mecanisme, de la acordul cu Iranul şi până la Tratatul Internaţional Poştal, atunci nu vom avea de ales în afară de a adopta măsuri în replică, inclusiv de natură militară. Însă noi nu vrem să ajungem atât de departe.”

New York Times.Anunțul președintelui Trump despre retragerea SUA din Tratatul Forţelor Nucleare Intermediare (INFT) a atras critica unuia dintre semnatarii tratatului original, Mihail Gorbaciov, care spune că decizia nesăbuită nu este ,,opera unei minți mărețe”. Gorbaciov, în vârstă de 87 de ani, spune că decizia lui Trump este o amenințare la adresa păcii.

DPA:Germania: Retragerea SUA din tratatul nuclear, ”o decizie dezastruoasă”. Decizia preşedintelui american Donald Trump de a se retrage unilateral din tratatul cu Rusia privind forţele nucleare intermediare (INF) este dezastruoasă, a apreciat duminică executivul german, relatează dpa, citată de Agerpres. A fost "o decizie dezastruoasă a preşedintelui Trump să renunţe la tratatul INF", a apreciat Niels Annen, ministru de stat în Ministerul de Externe de la Berlin, într-o postare pe Twitter.

The Guardian. Marea Britanie: Suntem alături de aliatul nostru / Rusia a transformat INF într-o bătaie de joc.Marea Britanie este ”absolut ferm” alături de Statele Unite, a declarat secretarul britanic al apărării. Gavin Williamson, după ce Donald Trump a anunțat că SUA se retrag din tratatul privind armele nucleare încheiat acum peste teri decenii cu Rusia, potrivitGuardian.

Williamson a acuzat că Rusia a fost cea care a pus în pericol Tratatul Forţelor Nucleare Intermediare (INF), încheiat în 1987, și a cerut Kremlinului ”să facă ordine în propria ogradă”.

RIA NOVOSTI:Pavel Klimkin a declarat că "manifestă înţelegere" faţă de planurile Statelor Unite ale Americii de a se retrage din Tratatul INF. Pavel Klimkin, ministrul de externe al Ucrainei, a spus că înţelege şi că este preocupat de intenţia Statelor Unite ale Americii de a se retrage din Tratatul privind rachetele cu rază scurtă şi medie de acţiune (INF), document semnat cu Moscova, a cărui importanţă a fost remarcat anterior de autorităţile din mai multe ţări ale lumii. Rusia a declarat în repetate rânduri că îndeplineşte cu stricteţe obligaţiile care îi revin în temeiul Tratatului INF. În acelaşi timp, Serghei Lavrov, ministrul rus de Externe, a remarcat că Moscova are întrebări foarte serioase cu privire la punerea în aplicare a tratatului de către americani. În special, Moscova reproşează faptul că Statele Unite ale Americii amplasează pe uscat - la o bază militară din România şi, de asemenea, în Polonia - instalaţii capabile să lanseze rachete de croazieră de tip Tomahawk, ceea ce este interzis de acest tratat. Partea rusă atrage atenţia, de asemenea, asupra faptului că Statele Unite ale Americii dezvoltă drone de luptă împotriva avioanelor, finanţând cercetări privind crearea unei rachete de croazieră, cu baza la sol.

AL JAZEERA: Cinci lucruri de ştiut despre ameninţatul acord SUA-Rusia privind armele nucleare. La ce poate duce retragerea SUA din tratatul nuclear? Măsura va pune capăt perspectivei de reînnoire a tratatului New Start dintre Moscova şi Washington, care va expira în 2021, întrucât INF reprezintă coloana vertebrală a acestuia. Semnat în 2010, New Start obligă ambele ţări să-şi plafoneze la 1.550 numărul focoaselor nucleare strategice active. Senatorul rus Alexei Puşkov scria pe Twitter că măsura este „a doua lovitură puternică împotriva unui întreg sistem de stabilitate strategică la nivel mondial”, după retragerea din 2001 a Washingtonului din Tratatul Rachetelor Anti-Balistice. Gorbaciov, cosemnatar al INF, a declarat duminică că părăsirea acordului de către Washington ar fi o greşeală şi că va submina munca depusă de el şi de omologii săi americani pentru a pune capăt cursei înarmării. 5. Poate fi salvat acordul nuclear? John Bolton, consilierul lui Trump pe probleme de securitate naţională, are programate săptămâna aceasta întâlniri cu demnitari ruşi la Moscova, între care ministrul de externe Serghei Lavrov şi secretarul Consiliului de Securitate, Nikolai Patruşev. Această călătorie va arăta probabil dacă există vreo şansă ca acordul să fie salvat. Anunţul făcut sâmbătă de Trump lăsa să se înţeleagă că el speră la o renegociere a termenilor lui.

LE VIF: Retragerea americană din tratatul nuclear cu Rusia este un "pas periculos". Retragerea Statelor Unite, anunţată de preşedintele Donald Trump, dintr-un tratat nuclear semnat cu Rusia în timpul Războiului Rece este un "pas periculos", a declarat, duminică, ministrul adjunct de externe al Rusiei. "Ar fi un pas foarte periculos, care, sunt sigur, nu va fi înţeles de comunitatea internaţională şi va atrage chiar condamnări grave", a declarat Serghei Riabkov agenţiei ruse de stat TASS. Acest tratat este "impostant pentru securitatea internaţională şi securitatea nucleară, pentru menţinerea stabilităţii strategice", a subliniat el.

LE FIGARO: Nuclear: UE face apel la Washington şi la Moscova să "păstreze" Tratatul INF. Uniunea Europeană a făcut luni apel la Statele Unite şi la Rusia să "continue" dialogul pentru a "păstra" tratatul privind armele nucleare cu rază intermediară de acţiune, din care Statele Unite vor să se retragă, după ce au denunţat încălcări ale sale de către Moscova. "Statele Unite şi Federaţia Rusă trebuie să continue un dialog constructiv pentru a păstra acest tratat şi a asigura că el este pus în aplicare complet şi verificabil", a declarat purtătoarea de cuvânt a Federicăi Mogherini, şefa diplomaţiei UE. (preluare Rador)