Presa turcă a publicat luni noi informații care par să îl implice direct pe prințul moștenitor saudit Mohammed bin Salman în uciderea ziaristului Jamal Khashoggi, la Istanbul, cu puțin timp înainte de dezvăluirile promise de președintele turc Recep Tayyip Erdogan, scrie AFP.

Mohammed bin SalmanFoto: Agerpres

Potrivit cotidianului turc Yeni Safak, bărbatul prezentat drept șeful comandoului saudit de 15 agenți trimis la Istanbul pentru a-l ucide pe ziarist a fost în contact direct cu biroului lui MBS după "asasinat" și a sunat și la un număr din Statele Unite, care ar putea fi cel al lui Khaled bin Salman, fratele lui MBS și ambasadorul regatului la Washington.

Bărbatul în chestiune este Maher Abdulaziz Mutreb, un membru al gărzii apropiat de "MBS", care poate fi văzut în imaginile camerelor de supraveghere difuzate de presa turcă sosind la consulatul saudit și apoi la reședința consulului în ziua dispariției Khashoggi, în 2 octombrie.

În cotidianul Hurriyet, un editorialist apropiat puterii turce, Abdulkadir Selvi, afirmă că ziaristul a fost condus imediat după sosire spre biroul consulului, unde a fost "strangulat" de agenții saudiți. "A durat între 7 și 8 minute".

Cadavrul a fost apoi "tăiat în 15 bucăți" de un doctor legist care făcea parte din comandoul saudit, a adăugat Selvi, care susține că corpul dezmembrat a fost scos din consulat dar se află în continuare într-un loc necunoscut din Istanbul.

"Dacă prințul moștenitor nu dă socoteală și nu este demis din acest post, nu trebuie să închidem dosarul", a continuat influentul editorialist.

Sub titlul "plasa se strânge în jurul prințului moștenitor", Yeni Safak afirmă că șeful comandoului l-a sunat "de patru ori pe directorul biroului prințului moștenitor, Bader Al-Asaker" după uciderea lui Khashoggi. "Cel puțin unul dintre aceste apeluri a fost efectuat din biroului consulului general", a adăugat ziarul, care nu precizează nicio sursă.

Mutreb a sunat de asemenea la "un număr american", care ar putea fi cel al lui Khaled bin Salman, fratele lui MBS și ambasadorul regatului la Washington.