Strategia ONU pentru combaterea drogurilor din ultimii 10 ani a fost un eșec, conform unuiraportpublicat de Consorțiul Internațional pentru Reglementarea Narcoticelor (IDPC). Organismul internațional este de părere că politica globală pentru combaterea uzului și comercializării de droguri trebuie să fie regândită, informeazăCNN.

DroguriFoto: EuroNews

Raportul arată că eforturile ONU de a elimina piața neagră de droguri până în 2019 prin intermediul unui ,,război împotriva drogurilor” a avut efecte minimale asupra rezervei globale de narcotice, dar a înregistrat efecte catastrofale în ceea ce privește drepturile omului, securitatea și dezvoltarea statelor.

Potrivit raportului, numărul morților care au legătură cu traficul sau consumul de droguri a crescut cu 145% în ultimul deceniu, cu peste 71 000 de cazuri de supradoză întregistrate în SUA doar în 2017. Cel puțin 3 940 de persoane au fost executate pentru fapte penale comise în legătură cu trafic și consum de droguri în ultimii 10 ani, în vreme ce peste 27 000 de persoane din Filipine au căzut victime crimelor extrajudiciare.

IDPC, organizația care reunește sub cupola sa 177 de ONG-uri din întreaga lume, face un apel de schimbare a strategiei pentru următorii 10 ani de luptă împotriva drogurilor în lume, înainte de summit-ul care va fi organizat în Viena anul viitor.