Preşedintele Federaţiei Ruse, Vladimir Putin, a dispus protejarea mitropoliţilor pro-Moscova din Ucraina, prin desfășurarea forțelor speciale ale serviciului de informaţii al armatei ruse (GRU) în cele mai importante biserici ucrainene subordonate patriarhiei Moscovei - susţine parlamentarul ucrainean Dmitro Timciuk, coordonatorul mişcării "Rezistenţa Informaţională" conform Rubryka citat de Rador.

HotNews.roFoto: Hotnews

"Conform informaţiilor noastre, pe data de 12 octombrie, la reuniunea Consiliului de Securitate al Federației Ruse, mai exact în timpul discuţiilor despre viitorul bisericii ruse în Ucraina, președintele Vladimir Putin a cerut conducerii structurilor de forţă din Rusia să asigure securitatea mitropoliţilor în cazul oricărui scenariu, prin trimiterea de forțe speciale GRU sub acoperire în marile mănăstiri ale Patriarhiei Moscovei" - a explicat Timciuk.

Potrivit acestuia, şefii instituţiilor de forţă i-au comunicat lui Putin că au elaborat deja planuri de desfăşurare a unor grupări de luptă mobile în Ucraina. "Pentru început, obiectivul principal va fi protejarea mănăstirilor Lavra Pecerska din Kiev și din Sviatogorsk (regiunea Doneţk). Potrivit şefilor structurilor de forţă ruse, aceste biserici ar fi primele ţinte ale presupuselor amenințări din partea unor aşa-numite grupări armate naționaliste ucrainene, ceea ce reprezentă un pericol pentru viața episcopilor și conducerea mănăstirilor respective, subordonate Patriarhiei de la Moscova" - a detaliat deputatul ucrainean.

De asemenea, potrivit lui Dmitro Timciuk, conducerea militară a Federației Ruse i-a comunicat lui Putin că, în procesul de pregătire pentru punerea în aplicare a acestor planuri, grupurile de forțe speciale sunt deja instruite pe teren, mai exact la Mănăstirea Noul Athos din Abhazia. "Astfel, Statul Major al Forțelor Armate din Federația Rusă a elaborat deja o operațiune de destabilizare a situației din Ucraina, folosind componenta religioasă" - a atras atenţia Timciuk.