Poliția egipteană a arestat duminică, autorul unei cărți despre economia Egiptului, sub acuzația de publicare de știri false, anunță atât surse din cadrul forțelor de securitate, cât și soția autorului, citate de Reuters.

Abdel Fattah el-SisiFoto: Wikipedia

Reținerea lui Abdul Khalik Farouk a venit la câteva zile după ce presa locală a informat că unele copii ale proiectului cărții sale, "Este Egiptul într-adevăr o țară săracă?", care include critici asupra politicilor economice ale guvernului, au fost confiscate de autorități de la un editor.

Purtătorul de cuvânt al ministerului de interne al Egiptului nu a putut fi contactat imediat pentru comentarii. Două surse din cadrul forțelor de securitate spun că Farouk a fost arestat la ordinul procurorului. Procuratura și editorul cărții nu au putut fi contactate duminică pentru a-și exprima comentariile.

Soția lui Farouk a declarat pentru Reuters că trei polițiști care l-au luat de acasă dintr-o suburbie din Cairo au spus că îl rețin în legătură cu cartea sa.

Mai târziu, i s-a permis să-i livreze alimente, medicamente și haine la o secție de poliție locală, a spus ea.

Din momentul în care președintele Abdel Fattah al-Sisi a venit la putere în 2014, Egiptul a suferit o represiune împotriva disidenței despre care activiștii spun că este fără precedent în istoria modernă a țării.

Susținătorii lui al-Sisi declară că acesta lucrează pentru a menține Egiptul stabil după ani de turbulențe politice și economice și după revoltă populară din 2011.