Polonia înaintează SUA o solicitare oficială pentru lansatoare de rachete

de I.B.     HotNews.ro
Luni, 22 octombrie 2018, 0:24 Actualitate | Internaţional


himars
Foto: Wikimedia Commons
Polonia a trimis o solicitare oficială de a cumpăra lansatoare de rachete americane, după ce a anunţat în luna iulie că ţara intenţionează să accelereze achiziţia sistemelor scrie Defense News citat de Rador.

Potrivit unui anunţ de pe site-ul Ministerului Apărării din Polonia, postat pe 19 octombrie, ţara a trimis Statelor Unite o scrisoare de solicitare a unui sistem de rachete de artilerie cu mobilitate înaltă M142, HIMARS, ca parte a programului său HOMAR. Polonia plănuise să achiziţioneze sistemele fabricate de Lockheed Martin, începând din 2015, însă planurile sale iniţiale de a împărţi producţia pentru sistemele HIMARS prin intermediul companiei de stat PGZ s-au dovedit a fi complexe şi s-au împiedicat de mai multe obstacole în procesul de negociere. Ţara a anunţat în această vară că a decis să urmeze calea vânzărilor militare străine directe şi să cumpere sistemele HIMARS de la guvernul SUA, în mare parte la fel ca România, la începutul acestui an, pentru a accelera achiziţia şi, de asemenea, pentru a reduce costul achiziţiei.

România este prima ţară est-europeană în achiziţionarea de sisteme HIMARS. Polonia va deveni a doua. Ambele ţări, precum şi restul Europei de Est, fac eforturi pentru a-şi îmbunătăţi apărarea antiaeriană, pentru a descuraja ceea ce ele percep ca fiind o agresiune rusească în regiune, ca urmare a anexării Crimeei. Departamentul de Stat al SUA a aprobat o vânzare de 250 milioane USD în noiembrie 2017, pentru 56 de lansatoare HIMARS. Lockheed a anunţat, cu câţiva ani în urmă, că va reporni linia de producţie HIMARS pentru a construi noi lansatoare pentru Emiratele Arabe Unite, dar de atunci compania a stârnit un interes tot mai mare, în special în Europa de Est, precum şi un interes de a include lansatoarele în planurile de extindere a rachetelor de artilerie pentru armata SUA. HIMARS foloseşte muniţie pentru sistemele de lansare cu rachete multiple şi sistemele de rachete tactice pentru arme ghidate, cu o rază de până la 300 de kilometri.

Ministerul polonez al Apărării a notat în anunţul său că sistemul HIMARS va permite distrugerea totală a ţintelor cu rachete, ceea ce reprezintă un element extrem de important în implementarea planurilor de modernizare a forţelor armate poloneze. Polonia intenţionează să achiziţioneze şi rachete, precum şi un pachet de logistică şi instruire pentru lansatoarele de rachete. Următorul pas, conform ministerului, este de a negocia un proiect de acord cu guvernul SUA. Polonia a încheiat şi un acord oficial, în acest an, pentru a achiziţiona sistemele de apărare antirachetă Patriot din SUA, într-o tranzacţie mai complexă, pentru a include sistemul de comandă integrat aerian şi antirachetă IAMDBCS, care nu este încă desfăşurat de armata SUA.

Defense News (preluare Rador)

833 vizualizari


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version