Polonia a trimis o solicitare oficială de a cumpăra lansatoare de rachete americane, după ce a anunţat în luna iulie că ţara intenţionează să accelereze achiziţia sistemelor scrie Defense News citat de Rador.

HotNews.roFoto: Hotnews

Potrivit unui anunţ de pe site-ul Ministerului Apărării din Polonia, postat pe 19 octombrie, ţara a trimis Statelor Unite o scrisoare de solicitare a unui sistem de rachete de artilerie cu mobilitate înaltă M142, HIMARS, ca parte a programului său HOMAR. Polonia plănuise să achiziţioneze sistemele fabricate de Lockheed Martin, începând din 2015, însă planurile sale iniţiale de a împărţi producţia pentru sistemele HIMARS prin intermediul companiei de stat PGZ s-au dovedit a fi complexe şi s-au împiedicat de mai multe obstacole în procesul de negociere. Ţara a anunţat în această vară că a decis să urmeze calea vânzărilor militare străine directe şi să cumpere sistemele HIMARS de la guvernul SUA, în mare parte la fel ca România, la începutul acestui an, pentru a accelera achiziţia şi, de asemenea, pentru a reduce costul achiziţiei.

România este prima ţară est-europeană în achiziţionarea de sisteme HIMARS. Polonia va deveni a doua. Ambele ţări, precum şi restul Europei de Est, fac eforturi pentru a-şi îmbunătăţi apărarea antiaeriană, pentru a descuraja ceea ce ele percep ca fiind o agresiune rusească în regiune, ca urmare a anexării Crimeei. Departamentul de Stat al SUA a aprobat o vânzare de 250 milioane USD în noiembrie 2017, pentru 56 de lansatoare HIMARS. Lockheed a anunţat, cu câţiva ani în urmă, că va reporni linia de producţie HIMARS pentru a construi noi lansatoare pentru Emiratele Arabe Unite, dar de atunci compania a stârnit un interes tot mai mare, în special în Europa de Est, precum şi un interes de a include lansatoarele în planurile de extindere a rachetelor de artilerie pentru armata SUA. HIMARS foloseşte muniţie pentru sistemele de lansare cu rachete multiple şi sistemele de rachete tactice pentru arme ghidate, cu o rază de până la 300 de kilometri.

Ministerul polonez al Apărării a notat în anunţul său că sistemul HIMARS va permite distrugerea totală a ţintelor cu rachete, ceea ce reprezintă un element extrem de important în implementarea planurilor de modernizare a forţelor armate poloneze. Polonia intenţionează să achiziţioneze şi rachete, precum şi un pachet de logistică şi instruire pentru lansatoarele de rachete. Următorul pas, conform ministerului, este de a negocia un proiect de acord cu guvernul SUA. Polonia a încheiat şi un acord oficial, în acest an, pentru a achiziţiona sistemele de apărare antirachetă Patriot din SUA, într-o tranzacţie mai complexă, pentru a include sistemul de comandă integrat aerian şi antirachetă IAMDBCS, care nu este încă desfăşurat de armata SUA.

Defense News (preluare Rador)