Peste 500.000 de britanici anti-Brexit, potrivit organizatorilor, s-au adunat sâmbătă în centrul Londrei pentru a cere organizarea unui nou referendum pe tema apartenenţei Marii Britanii la Uniunea Europeană, transmite agenția Press Association, citată de Agerpres.

Britanicii cer un nou referendum pe BrexitFoto: Captura YouTube

Mitingul, organizat la apelul asociaţiei People's Vote, a început în Park Lane, cu final în Parliament Square. La miting a luat cuvântul şi primarul Londrei, Sadiq Khan.

"Permiteţi-mi să o spun clar şi răspicat: dacă se iveşte prilejul în Camera Comunelor, parlamentarii SNP (Partidul Naţional Scoţian) vor susţine o cerinţă a People's Vote care include opţiunea rămânerii în Uniunea Europeană", a declarat într-un mesaj video de susţinere şefa guvernului scoţian Nicola Sturgeon, care a acuzat guvernul conservator al premierului britanic Theresa May că a gestionat defectuos negocierile de "divorţ" cu UE.

Ideea unui nou referendum a câştigat popularitate în ultimele luni în Regatul Unit şi personalităţi politice de toate culorile o susţin, precum fostul prim-ministru laburist Tony Blair.

Mii de persoane care vor organizarea unui referendum asupra acordului final dintre UE și Marea Britanie au început să se strângă sâmbătă după-amiază la Londra, în cadrul acestei manifestații pe care organizatorii o numesc cea mai "mare și importantă" demonstrație în acest sens, scrie Mediafax citând BBC.

Premierul britanic Theresa May a respins deja ideea unui astfel de referendum.

Parlamentari din toate formațiunile politice principale susțin demonstrația.

Potrivit Daily Express, prin campania pentru un vot popular asupra acordului privind Brexit, cetățenii britanici cer să aibă drept de veto în negocierile Guvernului britanic cu Uniunea Europeană.