Agenția Moody's reduce ratingul Italiei de la Baa2 la Baa3 cu perspectivă stabilă. Decizia este legată de o "modificare concretă a strategiei bugetare, cu un deficit semnificativ mai mare decât se aștepta" afirmă reprezentanții Moody's într-un comunicat citat de La Stampa.

HotNews.roFoto: Hotnews

Comunicatul menționează "lipsa unei agende coerente pentru reformele de creștere", iar acest lucru "implică" continuarea "unei creșteri slabe pe termen mediu". Notă de evaluare explică faptul că planurile guvernului nu reprezintă un „program coerent de reformă“, care poate împinge „performanța mediocră a creșterii pe baze susținute.“

Potrivit Moody's, posibilitatea de ieșire a Italiei din zona euro este în prezent „foarte scăzuta“, dar ar putea crește „în cazul în care tensiunile dintre guvernul italian și autoritățile europene“ cu privire la manevra și angajamentele privind constrângerile bugetare „ar suferi escaladarea ulterioară".

Estimările guvernului italian de creștere sunt "optimiste". Datoria publică italiană, spune comunicatul, se va stabiliza în raport cu PIB în jurul procentului actual de 130% în următorii câțiva ani. În plus, tendința datoriei publice este supusă slăbiciunii perspectivelor economice, care ar putea conduce la o creștere suplimentară a datoriei în sine de la nivelul actual deja ridicat.