Parlamentul macedonean a votat vineri seară în favoarea schimbării numelui țării, lansând o procedură de modificare a Constituției, relatează DPA citat de Mediafax.

HotNews.roFoto: Hotnews

Toți cei 80 de parlamentari prezenți au votat pentru schimbarea numelui ţării în Republica Macedonia de Nord, atingând pragul de două treimi dintr-un total de 120 de parlamentari necesar pentru inițierea oricărei modificări ale Constituției.

Mai mulți reprezentanți ai opoziției naționaliste au rupt rândurile și au votat pentru inițiativă. Restul au boicotat votul.

Această mișcare ar putea să deschidă drumul Macedoniei pentru a adera la NATO și la Uniunea Europeană, blocată de mult timp de Grecia, care susținea că denumirea de "Macedonia" presupune anumite pretenții teritoriale asupra unei provincii grecești cu același nume, transmite Reuters.

Cele două țări au ajuns la un acord cu privire la schimbarea numelui în luna iunie. Procedura de completare a modificărilor constituționale este lungă și necesită mai multe runde de vot, vineri fiind doar prima etapă. Procedura trebuie finalizată până în luna ianuarie cel târziu.

Odată ce Macedonia va schimba în mod oficial constituția, parlamentul grec va trebui să voteze de asemenea acordul.