Autoritățile din SUA au anunțat vineri prima inculpare pentru ingerință în algerile legislative americane din 6 noiembrie, fiind vorba despre o femeie din Rusia suspectată că a finanțat o campanie de propagandă pe rețelele de socializare, scriu AFP și Reuters.

Alegeri SUAFoto: Agerpres/AP

Elena Alekseevna Khusyaynova, în vârstă de 44 de ani, este acuzată că era directoarea financiară a unei operațiuni dirijate din Sankt Petersburg și care viza agitarea tensiunilor din societatea americană, susținând în special grupurile radicale, potrivit unui comunicat emis de Departamentul de Justiție.

Operațiunea, botezată „Proiect Lakhta”, ar fi fost finanțată de oligarhul rus Yevgeny Prigozhin și de două dintre companiile pe care le controlează, Concord Management and Consulting LLC și Concord Catering.

„Scopul strategic al acestei conspirații, care continuă și în ziua de azi, este de a semăna discordie în cadrul sistemului politic american, pentru a slăbi încrederea în instituțiile noastre democratice”, a explicat procurorul american Zachary Terwilliger, citat în comunicat.

Concret, membrii acestui grup rus, dându-se drept americani, multiplicau pe rețelele de socializare mesaje în care erau atacați anumiți candidați, erau susținute grupuri radicale sau erau amplificate resentimentele minorităților, cu scopul de a agita tensiunile, potrivit actului de inculpare. Ei ar fi organizat de asemenea marșuri politice și manifestații în țară.

Conform documentului, Khusyaynova ar fi fost cea care ar fi autorizat toate cheltuielile pentru această campanie: publicitate, salarii, deplasări, închirierea birourilor...

În ceea ce-l privește pe Yevgeny Prigozhin, un om de afaceri din Sankt Petersburg apropiat Kremlinului, acesta a fost deja inculpat de către justiția americană, care îl suspectează că se află în spatele „fabricii de troli” ce a fost la originea mesajelor virale pe internet pentru favorizarea lui Donald Trump în campania electorală din 2016.

Potrivit agenției Associated Press, citată de Mediafax, din 2015 încoace grupul din Sankt Petersburg a creat mii de profiluri false de social media și conturi de e-mail care păreau a fi a unor persoane din Statele Unite și au avut ca scop "crearea și amplificarea conținutului social și politic de diviziune", inclusiv asupra unor evenimente curente semnificative, precum atacurile armate din Carolina de Sud și Las Vegas, au declarat procurorii.

O persoană falsă, înregistrată ca "Bertha Malone", a realizat peste 400 de postări Facebook care conțin mesaje inflamatoare. Un alt cont fals de Facebook, pe numele "Rachell Edison", a făcut mai mult de 700 de postări.