​Anchetatorii turci extind aria de căutare a jurnalistului saudit dispărut și iau iau în calcul posibilitatea ca rămășițele lui Jamal Khashoggi​ să fi fost scoase din Istanbul, a declarat un oficial turc pentru AP. Zonele vizate ar fi o pădure din apropiere de Istanbul și un oraș de pe malul Mării Marmara.

Jamal Khashoggi intrand in consulatFoto: Captura YouTube

Potrivit sursei AP, poliția a stabilit cp două vehicule apartinând consulatului, au părăsit sediul pe 2 octombrie, ziua în care Jamal Khashoggi a intrat în clădire și nu a mai ieșit. Unul dintre vehicule s-a îndreptat spre pădurea Belgrad, în vreme ce al doilea a mers spre orașul Yalova de pe malul Mării Marmara. Deocamdată, nu există informații dacă s-au făcut căutări în cele două zone.

Jamal Khashoggi, editorialist al cotidianului american The Washington Post şi critic vocal al regimului saudit condus de prinţul Mohammed bin Salman, a fost văzut ultima dată pe 2 octombrie atunci când a plecat spre consulatul Arabiei Saudite la Istanbul pentru a ridica documente necesare căsătoriei sale cu logodnica sa, care are cetăţenia turcă.

Oficiali turci au declarat pentru presă că jurnalistul disident a fost ucis în interiorul consulatului saudit, acuzaţii respinse de regimul de la Riad.

De asemenea, anchetatorii turci au desfăşurat miercuri o a doua percheziţie la consulatul saudit, situat în districtul Levent din Istanbul, după ce marţi efectuaseră o operaţiune similară. Percheziţiile de miercuri au avut loc la o zi după ce secretarul de stat american Mike Pompeo s-a întâlnit, la Ankara, cu preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan şi cu ministrul de externe Mevlut Cavusoglu. Pompeo discutase deja cu autorităţile saudite, la Riad, despre cazul dispariţiei jurnalistului Jamal Khashoggi.

Preşedintele Statelor Unite, Donald Trump, a admis joi pentru prima dată că jurnalistul saudit dispărut Jamal Khashoggi este foarte probabil mort, ameninţând Riadul cu consecinţe "foarte grave" dacă este confirmată responsabilitatea sa.