Predicatorul radical Anjem Choudary, condamnat în 2016 la cinci ani și jumătate de închisoare de justiția britanică după ce a făcut apel la susținerea grupării jihadiste Stat Islamic (SI), a fost eliberat vineri dimineața din închisoare, scrie presa britanică, citată de AFP.

Anjem ChoudaryFoto: Captură Youtube

Ultima mare figură a "Londonistanului", mișcarea radicală islamistă din Londra, acest avocat de 51 de ani, de origine pakistaneză, a făcut apel la susținerea SI într-o serie de videoclipuri postate pe YouTube după ce a jurat credință liderului mișcării, Abu Bakr al-Baghdadi.

Choudary a fost eliberat după ce a ispășit jumătate de pedeapsă, va fi supus unui regim de supraveghere pentru perioada rămasă de închisoare, cu o serie de restricții legate în special de locurile și persoanele pe care va fi autorizat să le frecventeze, potrivit BBC.

Din anii 1990, acest fiu de trader la Bursă, cu barbă lungă, a devenit o figură familiară pentru autorități și mass media, multiplicând manifestațiile în fața moscheilor, ambasadelor și comisariatelor de poliție din Marea Britanie.

Obiectivul său final, spunea acesta, este fluturarea drapelului islamului în 10, Downing Street, reședința primului ministru.