Relațiile dintre Uniunea Europeană și Moldova au ajuns similare cu cele existente în 2009, când forțele de poliție au încercat să oprească prin demonstrații de forță un protest împotriva partidului comunist care se afla atunci la putere. Un europarlamentar cunoscut, Siegfried Mureșan, este de părere că încrederea Uniunii în Moldova a ajuns la un nou minim istoric, potrivit site-uluiBalkan Insight.

Siegfried MuresanFoto: © European Union 2017

Siegfried Mureșan, deputat european din partea Grupului PPE și membru al Partidului Național Liberal, dar și purtătorul de cuvânt al Partidului Popular European, declară că nimeni nu s-a așteptat ca Moldova să ,,regreseze atât de semnificativ” când vine vorba de valori democratice. Acesta este de părere că Acordul semnat în 2014 între UE și Moldova nu este respectat de către aceasta din urmă.

Un alt membru al Parlamentului European, Andi Cristea, care ocupă și funcția de șef de delegație a Parlamentului European în Moldova, spune că ,,totul a fost pus sub semnul întrebării” de către acțiunile Moldovei, inclusiv regimul preferențial de vize. Andi Cristea a făcut un apel la politicienii moldoveni să nu ,,lase această oportunitate istorică să le alunece printre degete.”