Statele Unite vor fuziona consulatul general, care servește palestinienilor, cu noua ambasadă SUA din Israel într-o singură misiune diplomatică cu sediul în Ierusalim, a declarat joi secretarul de stat Mike Pompeo, care a atras nemulţumirea palestinienilor, relatează Reuters.

Mike PompeoFoto: Flickr

"Această decizie este determinată de eforturile noastre globale de îmbunătățire a eficienței și eficacitatea operațiunilor noastre", a declarat Pompeo. "Nu semnalează o schimbare a politicii SUA privind Ierusalimul, Cisiordania sau Fâșa Gaza", a adăugat acesta, citează Mediafax.

Consulatul general din Ierusalim este misiunea diplomatică principală a palestinienilor, care doresc ca Ierusalimul de Est să devină capitala viitorului stat palestinian.

Pompeo a afirmat că Statele Unite vor înființa un nou consulat palestinian în interiorul ambasadei de la Ierusalim pentru a continua să ofere servicii de asistenţă consulară în Cisiordania și Gaza, precum și palestinienilor din Ierusalim.

Principalul lider palestinian Saeb Ereka a denunțat decizia SUA de a desfiinţa consulatul ca fiind cea mai recentă dovadă că administrația Trump colaborează cu Israelul pentru a impune un "Israel mai mare" decât o soluție cu două state.

Erekat a declarat că decizia nu are nimic de-a face cu eficiența, "ci mai mult cu satisfacerea unei echipe americane ideologice care este dispusă să desființeze fundamentele politicii externe americane și a sistemului internațional, pentru a recompensa încălcările și crimele israeliene.“