"Instituţiile statului sunt transformate în marionete ale puterii secrete paralele, conduse de structuri oligarhice, provenite cel mai adesea din structuri rămase ale fostei Securităţi a Statului", a spus Edvin Sugarev, la deschiderea Conferinţei Naţionale "Istoria Corupţiei în Bulgaria în anii tranziţie către democraţie". Aceasta a fost organizată de asociaţia civică Libertarium, al cărei preşedinte este Sugarev şi a avut loc la Casa Europei de la Sofia, potrivit Dnevnik, citat de Rador.

Documente arse in BulgariaFoto: Rise Project

"Realităţile din anul 2013 şi 2014, cunoscute opiniei publice drept modelul "Cine" sunt o dovadă elocventă a faptului că practicile de corupţie au pus stăpânire pe instituţiile statului într-o măsură atât de mare, încât ameninţă securitatea naţională şi reprezintă o ameninţare directă la adresa statalităţii", a mai spus Sugarev.

Practicile de corupţie au creat precedente de conexiune între stat şi crima organizată, de neconceput în lumea civilizată.

Oamenii de afaceri bulgari au fost obligaţi să înţeleagă că acţiunile lor pot avea succes doar cu un sprijin politic şi administrativ bine plătit".

În opinia lui Edvin Sugarev, corupţia este transformată în prezent într-un factor principal al politicii interne în Bulgaria, iar istoria tranziţiei către democraţie a fost prestabilită în mare măsură de practici şi interese de corupţie, legate de ambiguitate şi incertitudine, legate de căderea sistemului totalitar. "În acest sens, istoria corupţiei bulgare este şi istoria tranziţiei bulgare", a mai spus Edvin Sugarev.

Cele zece prezentări ale acestei conferinţe au acoperit teme largi - de la falimentul băncilor, la începutul anilor '90 ai secolului trecut şi procesul Băncii Comerciale Corporative (BCC), la corupţia din procuratură, presă şi puterea locală.

Potrivit jurnalistului Hristo Hristov, corupţia din anii tranziţiei în Bulgaria a fost amanetată încă în statul comunist totalitar. "Aşa-numitul tranzit ascuns sau - altfel spus - contrabanda de stat sub protecţia Partidul Comunist Bulgar, precum şi transformarea puterii politice a elitei comuniste în una economică, stau la baza corupţiei, care - mai târziu - a dobândit un caracter politico-infracţional", a spus jurnalistul Hristo Hristov.

Krasen Nikolov, de la site-ul de ştiri "Mediapool", a urmărit istoria comerţului scutit de taxe vamale din Bulgaria în anii tranziţiei şi legătura acestuia cu finanţarea unor structuri politice, însă şi ca generator de corupţie la nivelurile înalte ale puterii.

În opinia altui lector care a participat la conferinţă - jurnalistul Ivo Indjev - un imens volum din resursa financiară care a generat corupţie în ultimii ani a fost "importat" din Rusia, prin proiectele Centralei Atomo-Electrice de la Belene, South Stream, ori Complexul sanatoriu şi de sănătate Kamchia de lângă Varna, care este în proprietatea guvernului de la Moscova. "Aceasta este o enclavă rusă pe litoralul bulgăresc al Mării Negre, care a trecut, nu se ştie cum, în mâinile Rusiei", a spus Indjiev.

Potrivit prezentării lui Nikolai Staikov, de la Fondul Anticorupţie din aşa-numitul "Proces BCC" şi acum lipsesc nume ale unor oameni implicaţi direct în scurgerea de fonduri şi falimentul băncii, iar aceste goluri nu vor permite niciodată anchetei să ajungă la adevăraţii vinovaţi ai falimentului.

"Bulgaria este singurul stat din Europa în care acţiunile procuraturii nu sunt supuse controlului judiciar", a spus jurnalistul de la ziarul "Kapital", Rosen Bosev. Problemele structurale pe care le avem cu procuratura sunt stipulate încă în Constituţia din 1991, iar textul din aceasta ce reglementează rolul procurorului general ca "umbrelă" a structurii ierarhice, ce conduce toate procuraturile din Bulgaria, este identic ca sens cu cel aflat în Constituţia lui Todor Jivkov.

O parte dintre prezentările din cadrul conferinţei "Istoria corupţiei în Bulgaria în anii tranziţiei către democraţie" au fost dedicate şi problemelor legate de activitatea autorităţii locale. Potrivit afirmaţiilor Marietei Dimitrova, de la "Blagoevgrad News", pentru îndeplinirea programului naţional pentru eficienţă energetică în oraş au fost angajate societăţi legate în mod direct sau indirect cu aproape jumătate dintre membrii Consiliului Municipal din Blagoevgrad.

Un alt aspect de corupţie - cumpărarea de influenţă în mijloacele de informare în masă, prin bugetele puterii locale în Bulgaria - a fost prezentat de jurnalistul de la Dnevnik, Spas Spasov. "Deformarea serioasă a zonei media în interiorul ţării are consecinţe adânci, deja chiar şi fatale, care deseori rămân în afara atenţiei analizelor, a spus el. Înfrângerile indirecte pot fi identificate uşor în exercitarea necontrolată a puterii locale, în aplicarea în masă a unor practici vicioase şi de corupţie privind încredinţarea licitaţiilor publice, în conflictele de interese evidente până la nesimţire, în creşterea neascunsă a puterii, pe alocuri împreună cu structuri ale sectorului gri al mediului de afaceri, iar în variantele sale şi mai lipsite de scrupule - şi direct cu crima organizată".

În cadrul conferinţei a fost prezentat şi volumul III al trilogiei "Bulgaria corupţiei". Aceasta cuprinde perioada 2008-2018, rezumată în investigaţiile lui Edvin Sugarev şi jurnaliştii Hristo Hristov şi Krasen Nikolov. Primele două volume sunt dedicate anilor de tranziţie, până la intrarea Bulgariei în UE, perioada din 1989 până în 2005.