Trebuie eliminate sancţiunile împotriva Rusiei, cele promovate de Statele Unite ale Americii şi de Europa, pentru că au afectat mai presus de toate interesele companiilor italiene care au pierdut din cota de piaţă. Spații ocupate rapid de concurenţii străini: chinezi, dar şi de cei francezi şi germani. După trei ani de declin constant, schimbul comercial ruso-italian a reînceput să-şi revină timid, însă valorile de dinainte de criză sunt încă îndepărtate, în special cele pentru întreprinderile mici şi mijlocii, potrivit presei italiene citate de Rador.

HotNews.roFoto: Hotnews

Matteo Salvini se află la Moscova, unde a participat la Adunarea generală a asociaţiei Confindustria Rusia şi unde s-a întâlnit cu antreprenorii italieni activi pe această piaţă. Liga Nordului, care are un acord de parteneriat cu partidul lui Putin, 'Rusia Unită', susţine necesitatea eliminării sancţiunilor. Aceasta este a doua vizită oficială a lui Salvini la Moscova de când se află la guvern, prima având loc cu trei luni înainte, mai precis la data de 15 iulie când ministrul de interne se afla în Rusia pentru a asista la finala Cupei Mondiale de Fotbal, ocazie cu care a avut serie de întâlniri, inclusiv una cu omologul său rus, Vladimir Kolokoltsev.

Salvini: aici ma simt acasă, în timp ce în unele ţări europene, nu.

"Vin aici gratis deoarece cred că sancţiunile împotriva Rusia sunt o nebunie economică, socială şi culturală,", a declarat vicepremierul italian, în discursul său de la Adunarea Confindustria Rusia care s-a desfăşurat la Lotte Hotel din Moscova. Salvini a definit sancţiunile ca fiind "o absurditate''. În Rusia - a continuat- "mă simt acasă în timp ce în unele ţări europene, nu. În anul 2018 problemele se rezolvă în jurul unei mese de tratative, nu cu tancurile la frontiere''.

"În calitate de vicepreşedinte al Consiliului îmi iau următorul angajament: dacă cineva se va distra să readucă înapoi războiului pe acest continent şi să provoace duşmănie între Italia şi Rusia, va avea în mine şi în Guvernul Italian cel mai mare adversar."

Contractul de guvern: "Rusia trebuie să fie reabilitată, este un partener strategic".

Într-un pasaj al contractului de guvern care stă la baza naşterii executivului format din coaliţia M5S şi Liga Nordului se specifică: "Este necesar să se retragă sancţiunile impuse Rusiei, iar această să fie reabilitată ca partener strategic pentru soluţionarea crizelor regionale (Siria, Libia, Yemen)''.

''Veto împotriva sancţiunilor UE? Pot juca joker-ul o singura dată''.

În trecut Italia şi, în special Salvini, a răspândit ipoteza de veto privind reînnoirea sancţiunilor de către Consiliul European. În practică au existat ocazii, ultima chiar în luna iunie, numai că nu a sosit niciun veto. În cazul în care veto-ul ar fi ajuns ar fi o alegere puternică, având în vedere că menţinerea acestor măsuri necesită unanimitate. ''Joker-ul de veto în Europa îl putem juca doar o dată'', a explicat ministrul de interne, răspunzând la o întrebare despre un posibil veto al Italiei vizavi de reînnoirea sancţiunilor UE împotriva Rusiei. ''Există problema bugetului UE, chestiunea migraţiei şi manevra, pe care dacă nu ne-o acceptă nu ştiu ce voi face, dar vom merge înainte''. Potrivit lui Salvini se va face o evaluare a ceea ce ''e mai bine'' pentru ''intereselor italienilor''. ''Sperăm că cei de la Bruxelles sunt destul de inteligenţi pentru a înţelege că au exagerat şi că UE, Rusia şi Italia trebuie să aibă din nou relaţii bune''.

Tema sancţiunilor împotriva Federaţiei ar putea ajunge pe masa Consiliului European. Marea Britanie, Olanda, Finlanda, Danemarca, Lituania, Estonia, Letonia şi România insistă pentru adoptarea altor măsuri restrictive împotriva Rusiei, acuzată că ar fi în spatele actelor de piraterie informatică şi că ar fi interferat prin intermediul mijloacelor electronice în afacerile interne a mai multor ţări occidentale.

Măsurilor restrictive promovate de Uniunea Europeană şi Statele Unite cu patru ani în urmă, în 2014, au fost urmate de adoptarea unor contramăsuri aplicate de Moscova. Embargoul, prevăzut de un Decret din 2014 al Preşedintelui Federaţiei Ruse (pe-atunci Dmitri Medvedev), a fost reînnoit de mai multe ori, ca un represaliu la sancțiunile europene.

Interesul companiilor italiene pe piaţa rusă a fost mereu ridicat. Cu importuri de aproape 8 miliarde la produse "made în Italy" în 2017, Rusia se confirmă a fi economia de referinţă pentru companiile italiene în Eurasia. Italia este lider în unele sectoare: de la încălţămintea de înaltă calitate la ceramică, de la la mobilier la utilajele pentru procesarea alimentelor şi cele de ambalare.

Companiile italiene au fost afectate de embargou. Într-un interviu acordat ziarului Izvestia, Ernesto Ferlenghi, preşedinte al Confindustria Rusia a clarificat că "de la introducerea sancţiunilor, exporturile italiene în Rusia, care în anul 2014 ajunseseră la 14,5 de miliarde de euro, au scăzut cu o treime. Exportatorii italieni - a adăugat Ferlenghi au pierdut 7 de milioane euro pe zi."

În faţa embargoului, companiile italiene au ales să producă loco, potrivit conceptului "Made with Italy", în loc de tradiţionalul "Made in Italy". O soluţie care le-a permis să beneficieze de facilităţile oferite la nivel federal şi regional.

Revenirea PIB-ului rus şi creşterea consumurilor ar putea avea un efect pozitiv şi pe frontul exporturilor italiene spre această piaţă. Prin urmare, eforturile lui Salvini de a convinge şi celelalte ţări europene să elimine sancţiunile sunt destul de justificate.