Președintele Donald Trump a spus joi că va mobiliza armata americană și va închide granița sudică, dacă Mexicul nu va opri grupurile mari de migranți care se îndreaptă spre Statele Unite din Guatemala, Honduras și El Salvador, relatează Reuters.

Donald TrumpFoto: YouTube

”Trebuie, în termenii cei mai puternici, să cer Mexicului să opreacă acest atac - și dacă nu este capabil să facă asta, voi apela la Aramata SUA și voi închide granița noastră de la sud”, a scris Trump pe Twitter.

Trump a amenințat că va suspenda ajutorul regional în timp ce o caravană cu câteva mii de migranți hondurieni au călătorit săptămâna aceasta prin Guatemala în Mexic, în speranța că aceștia vor putea trece granița SUA-Mexic și vor scăpa de violența endemică și de sărăcia din America Centrală.

Președintele l-a trimis de asemenea vineri pe secretarul de stat Mike Pompeo pentru a se întâlni cu președintele mexican Enrique Pena Nieto în Mexico City.

Trump a mai amenințat anterior că va opri ajutorul și că va detașa trupe acolo.

Într-o serie de mesaje pe Twitter, Trump a părut să lege problema de schimburile comerciale și un recent acord încheiat cu Mexic.

”Asaltul asupra țării noastre la granița de sud, inclusiv prin elemente criminale și droguri, este mult mai important pentru mine, ca președinte, decât schimbul comercial sau USMCA. Sper că Mexicul va opri acest atac”, a scris Trump, referindu-se la cel mai recent acord cunoscut ca Acordul Statele Unite-Mexic-Canada.