Președintele Coreei de Sud Moon Jae-in a declarat că este sigur că se poate obține pacea în Peninsula Coreeană, pregătindu-se joi pentru audiența cu Papa Francisc, căruia se așteaptă să îi înmâneze o invitație din partea liderului Kim Jong Un pentru a vizita Coreea de Nord, relatează AP, citat de Mediafax.

Kim Jong Un si Moon Jae InFoto: KCNA

Președintele sud-coreean, Moon Jae-in, a făcut mai multe declaraţii miercuri seară în cadrul slujbei pentru pace care a avut loc în Bazilica Sf. Petru.

Diplomatul de vârf al Papei, Cardinalul Pietro Parolin a oficiat Liturghia. În predica sa, Parolin s-a rugat pentru "darul păcii" în Peninsula Coreeană, așa că "după atâția ani de tensiuni și diviziuni, cuvântul" pace "poate să răsune pe deplin".

Moon a vorbit la sfârșitul slujbei, spunând că rugăciunile oferite acolo "vor răsuna, de asemenea, precum ecouri ale speranței în inimile popoarelor celor două Corei, precum și ale oamenilor din întreaga lume care doresc pacea".

"Rugăciunile noastre de astăzi se vor transforma în realitate cu siguranță", a spus liderul sud-coreean. "Vom realiza pacea și vom depăși diviziunea fără greș."

"Așa cum Sfințenia Voastră s-a rugat înainte de summitul SUA-Coreea de Nord, vom deschide un drum spre asigurarea unui viitor pașnic pentru Peninsula Coreeană și pentru lume", a spus Moon.

"Istoria omenirii a fost marcată de jena care este război. Semnarea încheierii unei declarații de război și a unui tratat de pace în Peninsula Coreeană ar dezmembra ultimul regim de război rece de pe Pământ".

Moon a semnat luna trecută un acord amplu cu Kim, menit să reducă tensiunile militare din peninsulă. Biroul lui Moon a anunţat că, în timpul summitului, Kim a spus că Papa va fi primit cu "entuziasm" în Coreea de Nord.

Moon a jucat, de asemenea, un rol important în stabilirea întâlnirii din iunie între Kim și președintele Donald Trump care a avut loc în Singapore, unde au anunțat obiectivele aspiraționale pentru o peninsulă denuclearizată fără a descrie cum și când va avea loc.