​Aproape 300 de voluntari ai organizaţiei umanitare siriene "Căștile albe" şi familiile lor care au fugit din Siria în Iordania acum trei luni au plecat pentru a se refugia în ţările occidentale, in baza unui acord sponsorizat de ONU, au anunţat miercuri autorităţile iordaniene, relatează Reuters, citat de Mediafax.

Razboi in SiriaFoto: Institutul European de Relatii Internationale

În luna iulie, voluntarii care operau în zone controlate de rebeli au fugit din armatele guvernamentale siriene sprijinite de ruși și au trecut frontiera prin zona Înălţimilor Golan, ocupată de israelieni, și s-au refugiat în Iordania, cu ajutorul soldaților israelieni și a puterilor occidentale.

Prim-ministrul israelian, Benjamin Netanyahu, a spus atunci că a ajutat la evacuarea acestora la cererea președintelui american Donald Trump și a altor lideri și că există temeri că vieţile lor sunt în pericol.

Iordania i-a acceptat din motive umanitare, după ce a obținut garanții scrise că li se va acorda azil în Canada, Germania și Marea Britanie, au afirmat oficialii iordanieni.

"Căștile albe", cunoscute oficial precum Apărarea Civilă Siriană, au fost creditate cu salvarea a mii de oameni în zonele ocupate de insurgenţi susţinuţi de către guvernul sirian și forțele rusești în războiul civil cu care se confruntă Siria.