Liderii Uniunii Europene au convenit miercuri să-şi acorde câteva săptămâni, poate până la sfârșitul anului, pentru a încheia un acord favorabil cu Marea Britanie înainte de ieşirea din UE, după ce summitul privind Brexitul a evitat orice fricțiune, dar nu s-a ajuns la niciun rezultat, relatează AP si Mediafax.

HotNews.roFoto: Hotnews

Premierul britanic Theresa May nu a venit cu niciuna dintre propunerile substanțiale pe care șeful Consiliului UE, Donald Tusk, i-a cerut să le prezinte, oferindu-le celorlalţi 27 de lideri doar o pledoarie de bunăvoință.

"Ultima etapă va avea nevoie de curaj, încredere și leadership de ambele părți", le-a spus May omologilor UE.

Oficialii declară că există indicii că Marea Britanie ar putea lua în considerare extinderea perioadei de tranziție post-Brexit dincolo de cele 21 de luni propuse pentru a facilita discuțiile privind o relație comercială viitoare.

"Nimic nou în seara asta", a declarat Primul Ministru olandez, Mark Rutte. Acesta a spus că liderii UE vor evalua situația în următoarele săptămâni și vor fi "pregătiți să se întâlnească dacă va fi necesar".

Negociatorul-şef al UE, Michel Barnier, a declarat că "avem nevoie de mult timp, mult mai mult timp și vom continua să lucrăm în săptămânile următoare" cu omologul său britanic.

În ciuda lipsei de progres, starea de spirit de la summit a fost pozitivă. May a vorbit despre "munca intensă din următoarele zile și săptămâni" pentru a ajunge la un acord care să evite o ieșire din Blocul Comunitar fără acord a Marii Britanii pe 29 martie, care ar putea crea haos la frontiere și în economie. Un acord trebuie încheiat curând, astfel încât parlamentele să aibă timp să-și dea verdictul.

Prim-ministrul Austriei Sebastian Kurz, care deține președinția rotativă a UE, a vorbit chiar despre "săptămânile și lunile următoare" pentru a ajunge la o înțelegere.

May s-a adresat liderilor UE înainte ca aceștia să se adune pentru a evalua starea discuțiilor despre Brexit. Liderul britanic i-a îndemnat pe omologii săi să-și dubleze eforturile pentru a găsi calea unei înțelegeri, dar președintele Parlamentului European, Antonio Tajani, a declarat că aceasta nu le-a prezentat noi propuneri concrete.

"Din punct de vedere politic, a fost exprimată voința de a avansa și de a ajunge la un acord, dar nu a fost nimic nou în termeni de conținut", a declarat Tajani.

Următorul summit oficial UE - Marea Britanie este programat pentru luna decembrie.