Cancelarul german a estimat miercuri că posibilitatea unui compromis cu Londra privind o ieşire organizată a Regatului Unit din Uniunea Europeană "există în continuare", dar a avertizat că Germania se pregăteşte şi pentru o ruptură fără acord, potrivit Rador, care citează La Libre.

HotNews.roFoto: Hotnews

"Şansele de a ajunge la un acord de ieşire bun şi viabil sunt prezente în continuare", a declarat Angela Merkel în faţa Camerei Deputaţilor germani la Berlin, înaintea unui summit european care va avea Brexit în centrul dezbaterilor.

"Este evident în acelaşi timp că un guvern responsabil şi îndreptat spre viitor pregăteşte toate scenariile, inclusiv cel al unei ieşiri a Marii Britanii din UE fără acord" şi "guvernul german a început să se pregătească într-un mod adecvat", a adăugat ea.

Ea a avertizat guvernul britanic că UE nu-şi va pune existenţa în pericol pentru a găsi un compromis.

"Chiar dacă noi vrem să evităm să ne arătăm prea duri, până la urmă, trebuie să fie clară diferenţa între apartenenţa la UE şi un parteneriat între UE şi un stat terţ", a insistat ea, expunându-şi poziţia înaintea summitului de miercuri şi joi de la Bruxelles.

Potrivit Angelei Merkel, cele două părţi au "arătat bunăvoinţă" şi "au mers una în întâmpinarea celeilalte". Dar "cel mai greu rămâne la sfârşit": problema celor 500 Km de graniţă între Eire [Irlanda] şi Irlanda de Nord care urmează să devină singura separare terestră între Uniunea Europeană şi Regatul Unit.

Restabilirea unei frontiere fizice pune problema integrităţii pieţei unice europene şi contravine acordului de pace din Vinerea mare semnat în 1998, care a pus capăt la 30 de ani ce conflict între unioniştii majoritar protestanţi şi republicanii catolici.

Bruxellesul vrea un statut special pentru Irlanda de Nord, cu o aliniere a reglementărilor la UE, ceea ce Theresa May refuză, în numele integrităţii teritoriului britanic.

Prim-ministrul propune ca Regatul Unit în întregime să rămână aliniat o vreme la regulile vamale ale Uniunii, până la semnarea unui acord de liber-schimb privind bunurile.

UE consideră prematur să discute un asemenea acord privind viitorul relaţiei, atâta vreme cât divorţul nu s-a înfăptuit. De altfel, Bruxellesul bănuieşte Londra că încearcă să obţină un acces "à la carte" la piaţa unică.

Fără acord, ar interveni o ruptură brutală din martie 2019, în vreme ce în caz de compromis, se va instaura o perioadă de tranziţie până la sfârşitul lui 2020 cu consecinţe mai puţin dure şi imediate pentru companii, muncitori şi autorităţi.

În caz de lipsă a unui acord, "cum îi vom trata a doua zi după Brexit pe cei 100.000 de britanici care trăiesc în Germania, de ani de zile unii dintre ei? Cum îi vom trata, de exemplu, pe profesorii britanici care au astăzi statut de funcţionari (în Germania)?", a subliniat dna Merkel.

La Libre (preluare Rador)