Ministrul grec al Afacerilor Externe, Nikos Kotzias, a demisionat miercuri după o dispută în interiorul coaliției de guvernământ al premierului Alexis Tsipras asupra recentului acord cu privire la noul nume al Macedoniei, arată un comunicat de presă al biroului premierului, relatează AFP.

HotNews.roFoto: Hotnews

”Premierul Alexis Tsipras a acceptat demisia șefului diplomației” și își va asuma atribuțiile portofoliului și va contribui la realizarea acordului semnat în iunie cu omologul macedonean Zoran Zaev asupra noului nume al Macedoniei, arată comunicatul de presă.

Doar o treime dintre alegătorii macedonieni s-au prezentat la urne în referendumul pentru schimbarea denumirii țării. Pentru a putea fi validat, plebiscitul ar fi trebuit să aibă o prezenţă la urne de peste 50%.

Premierul Macedoniei, Zoran Zaev, a anunţat în luna iunie ajungerea la un acord cu Grecia privind numele ţării sale, care se va numi "Republica Macedonia de Nord". Dacă acesta va fi aprobat în Macedonia, ultimul pas al implementării acordului este ratificarea acestuia de către Parlamentul Greciei.

Aderarea Macedoniei la Uniunea Europeană și NATO este blocată de Grecia, din cauza numelui țării vecine. Guvernele de la Skopje şi Atena au ajuns la un acord prin care numele Macedoniei ar urma să devină "Macedonia de Nord'.