Mai multe grupuri hinduse de extremă-dreapta au atacat miercuri mai multe jurnaliste la un templu indian, încercând să prevină femeile la vârsta menstruației să intre în edificiul sacru pentru prima dată după secole, în pofida prezenței a sute de polițiști, relatează Reuters.

Jurnaliste atacate la intrarea intr-un templu din IndiaFoto: Captura video

Templul Sabarimala din sudul statului Kerala a fost cauza unei tensiuni, după ce Curtea Supremă a Indiei a hotărât luna trecută că interzicerea anumitor femei de a intra în templu încalcă dreptul la închinare.

Grupurile hinduse extremiste au amenințat că vor comite o sinucidere în masă pentru a împiedica intrarea femeilor în templu într-o luptă culturală între Curtea Supremă, care a dat judecăți de referință legalizând sexul homosexual și adulterul, și organismele tradiționale care au încă o influență majoră într-o țară profund religioasă.

Grupurile hinduse, inclusiv partidul de extremă-dreapta Shiv Sena, un fost aliat al partidului premierului Narendra Modi, Bharatiya Janata, spun că interzicerea intrării femeilor la vârsta menstruației este necesară pentru a-i fi pe plac zeității templului Ayyappan, descris ca un Dumnezeu practicant de yoga considerat un etern celibatar de către adepți.

Guvernul comunist din Kerala s-a angajat să susțină decizia Curții.

Dar unii credincioși de sex feminin au fost împiedicați până acum să se îndrepte spre locul templului, care se așteaptă să se deschidă acestora pentru prima dată de la decizia judecătorească miercuri de la ora 17.00 (11.30 GMT).

O jurnalistă de la CNN NEWS 18 a fost atacată de protestatari, care au distrus ferestrele mașinii în care aceasta era, chiar sub vizorul poliției, au arătat imagini ale postului TV.

"A fost șocant faptul că ofițerii nu făceau nimic", a declarat reporterul, Radhika Ramaswamy, într-o emisiune a postului. "Protestatarii au rămas liberi, atacând vehiculul nostru".

Imaginile de la CNN NEWS 18 au arătat că poliția a urmărit protestatarii prin pădurea densă lângă Nilakkal, punctul principal de intrare la templu, care este la aproximativ 18 km (11 mile) mai departe. Protestatarii au aruncat cu pietre, a raportat canalul.

Saritha Balan, jurnalistă la publicația online The News Minute, a fost lovită de protestatari, în timp ce îi însoțea pe credincioșii care încercau să acceseze templul, a declarat ea pentru Indian TV, în timp ce altor echipaje de filmare de la alte canale tv le-au fost vandalizate mașinile.