Invective, apel la serviciul de pază, ţipete şi zgomote provocate prin lovirea birourilor- așa poate fi sumarizată ultima reuniune ONU. Marţi, reprezentanta diplomatică americană Kelley Currie a avut dificultăţi în a-şi rosti alocuţiunea la o reuniune organizată la ONU de Statele Unite având ca temă deţinuţii politici din Cuba, relatează AFP, citat de Agerpres.

ONUFoto: Google

Diplomata a trebuit să-şi întrerupă intervenţia de mai multe ori, să ceară ajutorul serviciului de securitate pentru a-i evacua pe cei 15 diplomaţi care deranjau sesiunea, dar în zadar, a constatat o jurnalistă a AFP prezentă în sală.

Într-un briefing de presă improvizat, Kelley Currie a afirmat că "cei mai mulţi" dintre manifestanţi au fost "diplomaţi cubanezi" şi a subliniat că, de-a lungul carierei sale, nu a văzut vreodată un astfel de comportament al unor diplomaţi.

"Acest eveniment a fost o comedie politică organizată plecând de la argumente false", a denunţat incidentul, la rândul său, în faţa presei, ambasadoarea cubaneză la ONU, Anayansi Rodriguez Camejo. "Adevărul este de partea noastră", a susţinut ea, denunţând o intenţie a SUA de a-i împiedica pe diplomaţii cubanezi să intre în sală.

Cuba dezminte în mod regulat că ar avea deţinuţi politici, asigurând că există doar deţinuţi de drept comun.

"Guvernul american nu are autoritatea morală să critice Cuba", a afirmat într-un comunicat ministerul cubanez al Afacerilor Externe, respingând "fabricarea de pretexte pentru a menţine şi intensifica embargoul" economic, în vigoare din 1962.

"Departamentul de Stat al SUA vrea o dată în plus să utilizeze spaţiul ONU ca domeniul său privat", a acuzat ministerul, cerând secretariatului general al Naţiunilor Unite "o anchetă riguroasă şi urgentă asupra celor petrecute".

Organizarea acestei reuniuni asupra deţinuţilor cubanezi a generat la începutul săptămânii o vie denunţare din partea Havanei, care a cerut solemn secretarului general al ONU, Antonio Guterres să o interzică, lucru care nu s-a întâmplat.

Printre vorbitorii invitaţi la reuniune au figurat secretarul general al Organizaţiei Statelor Americane, Luis Almagro, şi un fost deţinut politic cubanez, Alejandro Gonzalez Raga, a cărui prezenţă a fost denunţată de Anayansi Rodriguez Camejo.

"Almagro, afară!", au strigat manifestanţii în timp ce acesta încerca să vorbească. Unul dintre cei care făceau zgomot bătea cu o carte mare în biroul din faţa sa fără ca serviciul de securitate să reuşească să-l oprească, notează AFP.

"Cuba da, blocadă nu", "Reuniune liberă, libertate de exprimare", au mai strigat manifestanţii din sală.

Întrebat în ultimele zile despre această reuniune, purtătorul de cuvânt al ONU, Stephane Dujarric, a spus că întâlnirile şi evenimentele propuse de ţările membre ale ONU "trebuie să se conformeze scopurilor şi principiilor Naţiunilor Unite şi să nu fie de natură comercială".

Intitulată "Întemniţaţi pentru ce?", reuniunea, desfăşurată într-o sală dedicată problemelor economice şi sociale, viza "lansarea la ONU a unei campanii referitoare la deţinuţii politici din Cuba", a explicat un comunicat al Departamentului american de Stat.

"Cei circa 130 de prizonieri politici deţinuţi de guvernul cubanez sunt un semn explicit al naturii represive a regimului", a adăugat sursa citată.