​Închisoarea Guantanamo se pregăteşte să rămână deschisă timp de cel puţin 25 de ani, a indicat marţi amiralul John Ring, care conduce acest centru de detenţie controversat, transmite AFP, citat de Agerpres.

Guantanamo BayFoto: Agerpres/AP

Trebuie "să ne asigurăm că infrastructura noastră poate dura 25 de ani", a declarat câtorva jurnalişti amiralul Ring, comandantul forţei operaţionale interarme care administrează închisoarea.

Ca urmare a unui decret al preşedintelui Donald Trump privind menţinerea funcționării închisorii, "ni s-a spus că vom fi aici timp de 25 de ani sau mai mult", a adăugat acesta, în cursul uneia din vizitele de presă organizate regulat de armata SUA în această enclavă americană pentru a arăta îngrijirea acordată deţinuţilor.

Trump a decis la finalul lui ianuarie să păstreze deschisă Guantanamo, punând capăt complet tentativelor repetate şi în final zadarnice ale predecesorului său Barack Obama de a închide acest centru de detenţie criticat de apărătorii drepturilor omului.

Preşedintele american a semnat atunci un ordin pentru Pentagon în vederea menţinerii închisorii din Guantanamo Bay.

La puţin timp după aceasta, "Pentagonul ne-a trimis un memo: fiţi gata să rămâneţi deschişi timp de 25 de ani sau mai mult", a precizat amiralul Ring pentru AFP.

La Guantanamo sunt încă închişi 40 de deţinuţi, cu vârsta între 37 şi 71 de ani.

Yemenitul Ali Hamza Ahmad al-Bahlul, un locotenent al lui Osama bin Laden, a fost condamnat la detenţie pe viaţă, un altul îşi aşteaptă sentinţa, ce va fi pronunţată în vara anului viitor, iar alţi 26 de deţinuţi sunt consideraţi prea periculoşi pentru a fi eliberaţi.

Trump a intenţionat de asemenea să trimită la Guantanamo jihadiştii străini capturaţi în Siria sau în Irak, dar amiralul Ring a indicat că nu a primit până acum instrucţiuni în acest sens.