Prim-ministrul armean Nikol Pashinyan și-a anunțat marți demisia din funcție, cu obiectivul dizolvării parlamentului și convocării de alegeri legislative anticipate, sperând ca acestea să fie organizate până la finalul anului, scriu Reuters și AFP.

Nikol PasinianFoto: Agerpres/AP

Fost lider al opoziției, Nikol Pashinyan a ajuns în fruntea guvernului în luna mai, după săptămâni de proteste masive de stradă.

De atunci nu au fost însă organizate alegeri parlamentare, iar Pashinyan a declarat că actuala compoziție a legislativului nu reflectă noua realitate politică a țării.

„Poporul meu drag și mândru, astăzi mi-am depus demisia”, a anunțat Pashinyan, promițând să „garanteze exprimarea liberă a voinței poporului în cursul acestor alegeri legislative anticipate”.

Nikol Pashinyan, un fost jurnalist în vârstă de 43 de ani, a condus protestele ce au aruncat Armenia în criză și care au dus la demisia premierului Serj Sargsyan, la numai șase zile de când acesta fusese ales în funcție.

Protestele au început ca reacție la alegerea lui Serj Sargsyan drept premier, după ce acesta nu a mai putut candida la funcția de președinte. Mulți armeni au considerat că Sargsyan a vrut pur și simplu să își extindă puterea.