'Dacă am accepta derapajul prevăzut de manevră de la normele europene, unele ţări ne-ar acoperi cu insulte și invective pentru că ne-am arătat mult prea îngăduitori cu Italia'', a afirmat preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, la o întâlnire cu presa italiană, potrivit Rador care citează La Stampa.

JunckerFoto: Hotnews

Comisia nu intervine în opţiunile specifice legislaţiei italiene privind bugetul, dar se ocupă de "rezultatul final, de sold." Or, ''la prima vedere, observăm că există un decalaj între ceea ce s-a promis şi ceea ce a prezentat azi guvernul, iar în plus, trebuie respectate angajamentele luate de guvern la nivelul Consiliului European şi la nivelul miniştrilor de finanţe'', a adăugat preşedintele Comisiei Europene.

''Dinamica finanţelor publice italiene mă îngrijorează mult, însă noi nu avem prejudecăţi, vom discuta cu Italia aşa cum facem cu toate celelalte ţări'', a afirmat Junker, anunţând că, marţi după-amiază, va avea o conversaţie telefonică cu premierul Giuseppe Conte. "Din partea noastră nu există ură, nu există prejudecăţi, nimic din toate astea", a mai spus Juncker. "Italienii au ales un guvern legitim care trebuie respectat în toate componentele sale.

" "Vom avea o dezbatere clară cu prietenii noştri italieni, care ştiu că datoria lor publică este foarte mare şi nimeni nu poate susţine contrariul, şi mai ştiu şi că, în proiectul de buget prezentat, nu se respectă pe deplin recomandările Comisiei şi cele făcute de Ecofin în 2018-2019'', recomandări pe care miniştrii de finanţe, inclusiv ministrul italian, le-au acceptat. "Există o diferenţă între recomandările făcute şi ceea ce ne-a fost prezentat astăzi", a reiterat preşedintele Comisiei.