Preşedintele prorus al Republicii Moldova, Igor Dodon, a propus marţi, într-o declaraţia făcută pentru agenţia de presă rusă TASS, organizarea la Chişinău a unui Sinod panortodox pentru a discuta problemele care au apărut între Patriarhia Moscovei şi cea a Constantinopolului, după decizia acesteia din urmă de a recunoaşte o Biserica ortodoxă independentă în Ucraina, informează presa de peste Prut, citată de Agerpres.

Igor DodonFoto: Facebook / Igor Dodon

Biserica Ortodoxă Rusă a anunţat marţi seară ruperea relaţiilor cu Patriarhia Constantinopolului, ceea ce practic oficializează schisma în lumea ortodoxă.

"Propun desfăşurarea unui Sinod panortodox pe teritoriul (Republicii) Moldova. Situaţia care s-a produs în cadrul lumii creştine mă îngrijorează personal, ca pe un creştin ortodox", a spus Dodon, comentând ultimele evoluţii din relaţia dintre patriarhiile Moscovei şi Costantinopolului.

Totodată, Dodon a ţinut să asigure cu această ocazie Moscova că Republica Moldova va rămâne în sfera canonică a Bisericii Ortodoxe Ruse. "Mitropolia Moldovei a fost constituită în 1813 cu străduinţa marelui Gavriil Bănulescu-Bodoni ca parte a Bisericii Ortodoxe Ruse şi aşa va rămâne", a spus preşedintele moldovean.

Potrivit TASS, preşedintele Republicii Moldova susţine pe deplin iniţiativa convocării unui Sinod panortodox, exprimată de Patriarhul Antiohiei Ioan al X-lea şi susţinută de cercuri largi de clerici şi laici ai bisericilor ortodoxe din Rusia, Serbia, Bulgaria, Polonia, Alexandria, Ierusalim, precum şi Biserica Ortodoxă din America.

Dodon consideră că Republica Moldova poate fi o platformă bună pentru o astfel de întâlnire. "Suntem o ţară ortodoxă unicat, situată în inima lumii ortodoxe. Astfel, Republica Moldova poate deveni o platformă pentru o întâlnire între toţi şefii bisericilor ortodoxe într-o perioadă atât de responsabilă. Sunt sigur că împreună putem găsi modalităţi de a rezolva această situaţie dificilă", a mai spus preşedintele moldovean pentru TASS, care nu specifică dacă Igor Dodon a făcut din proprie iniţiativă aceste declaraţii sau la solicitarea agenţiei.

Refacerea Scaunului Mitropolitan de la Kiev, demarată de Patriarhia de la Constantinopol, ar putea avea reverberaţii şi asupra ortodoxiei din Republica Moldova, aprecia recent cunoscutul editorialist Petru Bogatu într-un articol postat pe portalul Deschide.md. Mitropolia Chişinăului şi a Întregii Moldove, subordonată Patriarhiei de la Moscova, nu va cere vreodată autocefalia, aşa cum a făcut Biserica ucraineană, în timp ce Mitropolia Basarabiei, subordonată Bisericii Române, şi-ar putea consolida poziţia, apreciază unii observatori de la Chişinău.