​​Potrivit presei germane, în urma atacului de luni de la gara din Köln, cu luare de ostatici și soldat cu patru răniți, poliția nu exclude o motivație teroristă a faptei. Conducătorul operațiunii speciale de intervenție a declarat, pentruTagesschau.de, că există afirmații ale unor trecători, potrivit cărora “atacatorul ar fi strigat că aparține gruparii teroriste IS (Stat Islamic)”.

HotNews.roFoto: Hotnews

La locul faptei s-a găsit actul de identitate al unui sirian de 55 de ani, cu drept de ședere în Germania până în 2021. După cum a comunicat poliția luni seara, într-o conferință de presă, făptașul și-a început atacul prin aprinderea unui cocktail Molotov într-un restaurant fast-food din apropierea gării. Ca urmare, o adolescentă de 14 ani a suferit arsuri grave. El a fugit ulterior, adăpostindu-se într-o farmacie de vizavi, unde a luat o femeie drept ostatică.

O echipă de comando specială (SEK) a intervenit în scurt timp, la ora 14.54, încheind acțiunea după două ore, cu focuri de armă. Atacatorul a fost grav rănit. Victima a fost eliberată, având doar răni ușoare. Pe lângă material incendiar și cartușe cu gaz, bărbatul ar fi avut la el și o armă.

Potrivit declarațiilor șefului trupei de comando, în timpul intervenției acesteia, făptașul ar fi încercat să dea foc ostaticei. Forțele de ordine au reacționat cu focuri de armă, în urmă cărora atacatorul a fost grav rănit, iar ostatica a putut fi eliberată. La locul faptei a fost găsit un act de identitate al unui sirian de 55 de ani, cu drept de ședere în Germania până în 2021.

Potrivit poliției, acesta este cunoscut organelor de ordine, fiind autorul unor delicte, cum ar fi amenințare și furt. Cu o mare probabilitate, posesorul pașaportului este și atacatorul de la gara din Köln, însă anchetatorii insistă pe faptul că “identitatea atacatorului nu este stabilită în mod indubitabil“.

Marți dimineața, poliția din Köln a apelat pe Twitter la eventualii martori oculari ai atacului, “să posteze fotografii și video-uri, care ar putea fi eventual în legătură cu faptele”.