Președintele american Donald Trump a sugerat că "ucigași fără scrupule" ar putea fi responsabili pentru dispariția și presupusa crimă a jurnalistului Jamal Khashoggi, anunțând că l-a trimis pe secretarul de stat Mike Pompeo în Arabia Saudită pentru a discuta cu regele Salman, relatează AP, citat de Mediafax.

HotNews.roFoto: Hotnews

Comentariul lui Trump a venit după un apel telefonic de 20 de minute cu regele Salman al Arabiei Saudite, în care Trump a spus că regele a negat categoric orice cunoştiinţă despre ceea ce s-a întâmplat cu Khashoggi.

Trump a anunțat că l-a trimis pe secretarul de stat Mike Pompeo în regat, și oriunde este necesar, pentru a ajunge la capătul aparentei dispariţii a lui Khashoggi, un jurnalist saudit care trăia și lucra în Statele Unite.

"Regele a negat cu fermitate orice cunoaștiinţă despre asta", a declarat Trump reporterilor în timp ce a părăsit Casa Albă pentru a se deplasa să inspecteze pagubele cauzate de uraganul Michael în Florida și Georgia.

Trump a spus că nu "vrea să intre în mintea lui (Salman)", dar a declarat: "mi s-a părut că s-ar putea ca cei care l-au omorât să fi fost ucigași fără scrupule. Cine știe? Vom încerca să ajungem foarte curând la fondul acestei situaţii, dar el a negat categoric."

Departamentul de Stat a cerut o investigație amănunțită Arabiei Saudite şi transparenţă cu privire la rezultatul acesteia, sfaturi care urmăresc în linii mari mesajele venite din partea aliaților din Europa.

Germania, Marea Britanie și Franța au emis o declarație comună, exprimând "o preocupare serioasă" și solicitând o investigație credibilă pentru a se asigura că cei responsabili de dispariția jurnalistului "vor fi traşi la răspundere".

În Istanbul, între timp, anchetatorii au intrat în consulat pentru percheziţii. Aceştia au sosit cu mașini de poliție nemarcate, dar nu au spus nimic jurnaliștilor care așteptau în faţa clădirii.