Coreea de Nord, Coreea de Sud și Comandamentul Organizației Națiunilor Unite condus de SUA s-au reunit marți pentru a discuta despre eforturile de dezarmare a unei zonei militarizate aflată la frontiera comună, în baza unui acord de pace dintre cele două Corei, relatează AP, citat de Mediafax.

Kim Jong Un si Moon Jae InFoto: KCNA

Ministerul Apărării din Coreea de Sud a declarat că discuțiile care au avut loc în oraşul de frontieră Panmunjom marchează prima întâlnire dintre cele două Corei și Comandamentul ONU pentru a discuta despre modalitățile de demilitarizare a zonei comune de securitate de la graniţă.

Militarii coreeni au eliberat în ultimele săptămâni zona de minele subterane în urma unui acord amplu menit să reducă tensiunile militare convenite între liderul nord-coreean Kim Jong Un și președintele sud-coreean, Moon Jae-in, în cadrul summitului de luna trecută dintre cele două ţări.

Planul prevede retragerea posturilor de pază și a armelor de foc din zona de securitate comună după finalizarea procesului de deminare.

Acordul militar dintre Corei presupune, de asemenea, crearea unor zone-tampon de-a lungul granițelor terestre și maritime, o zonă fără zboruri peste graniță și eliminarea a 11 posturi de gardă din prima linie până în decembrie.

Moon a afirmat că acordul militar reprezintă un pas important în construirea unei relaţii de încredere, care va reduce tensiunea la frontieră și va crea un spațiu diplomatic fără a afecta negativ capacitatea de apărare a Coreei de Sud.