Autoritățile turce au început luni seara percheziționarea consulatului saudit din Istanbul, în cadrul anchetei privind dispariția ziaristului Jamal Khashoggi, anunță AFP.

Jamal Khashoggi intrand in consulatFoto: Captura YouTube

Un convoi de șase mașini a ajuns la consulat, sub atenta supraveghere a forțelor de ordine, la puțin timp după ora 19,00 (16,00 GMT).

Un grup de responsabili saudiți a ajuns la consulat cu aproape o oră înaintea poliției turce, pentru a supraveghea acțiunea.

Această percheziție vine a doua zi după o discuție telefonică între președintele turc Recep Tayyip Erdogan și regele Salman al Arabiei.

Khashoggi, un ziarist saudit critic al puterii de la Ryad și care scria în special pentru Washington Post, a venit la Istanbul în 2 octombrie, pentru demersuri administrative legate de căsătoria sa.

Potrivit poliției turce, acesta nu a mai ieșit niciodată, dar Ryadul susține contrariul.

Surse turcești, citând ancheta în curs, au afirmat în weekend că primele elemente indică faptul că Khashoggi a fost asasinat în incinta consulatului. Dar o parte a presei turce a evocat marți posibilitatea ca ziaristul să fi fost răpit și dus în Arabia Saudită.

Poliția turcă a scris sâmbătă că un grup de 15 saudiți a venit și a plecat de la Istanbul și de la consulat în ziua dispariției ziaristului.

Donald Trump a anunțat că a vorbit cu regele saudit Salman, care i-a spus că nu are nicio informație despre jurnalistul dispărut în consulatul din Istanbul. Președintele american a spus, pe Twitter, că îl va trimite imediat pe secretarul de stat Mike Pompeo să discute cu regele Arabiei Saudite.

”Tocmai am discutat cu Regele Arabiei Saudite, care neagă că are vreo informație despre ce s-ar fi putut întâmpla cu 'cetățeanul nostru saudit'. E a spus că lucrează îndeaproape cu Turcia pentru a găsi un răspuns. Îl voi trimite imediat pe secretarul nostru de stat pentru a se întâlni cu Regele!”, a scris Trump pe rețeaua de socializare.

Președintele american Donald Trump a avertizat Arabia Saudită că va suporta o ”pedeapsă drastică” dacă se confirmă că jurnalistul Jamal Khashoggi a fost ucis în consulatul de la Istanbul. Ulterior, el a precizat că va discuta despre dispariția jurnalistului cu regele saudit Salman.

Arabia Saudită a ameninţat duminică SUAcă va riposta cu măsuri și mai dure decât America dacă Washingtonul o va sancţiona în urma dispariţiei lui Khashoggi, care nu a mai fost văzut din data de 2 octombrie, când a intrat în consulatul Arabiei Saudite la Istanbul.