​Ecuadorul i-a restabilit parţial accesul la Internet fondatorului WikiLeaks, Julian Assange, care s-a refugiat de peste şase ani în ambasada ecuadoriană din Londra, transmite Reuters. Informaţia a fost anunţată independent de WikiLeaks şi de avocatul lui Assange, conform site-ului agenției Agerpres.

Julian Assange, fondatorul WikileaksFoto: Agerpres/AP

Guvernul ecuadorian i-a întrerupt lui Assange accesul la Internet în martie, după ce acesta a discutat în mediile sociale probleme care ar fi putut afecta relaţiile diplomatice ale Ecuadorului; printre altele, el s-a referit la criza diplomatică dintre Regatul Unit şi Rusia şi la mişcarea separatistă din Catalonia.

Un purtător de cuvânt al lui Assange a precizat că restabilirea comunicaţiilor este parţială. Deşi autorităţile britanice au anulat ordinul de extrădare a lui Assange în Suedia, pentru un proces de agresiune sexuală, prietenii lui spun că el se teme în continuare că ar putea fi extrădat în Statele Unite.

Sub conducerea programatorului australian, WikiLeaks a publicat secrete diplomatice şi militare americane şi ar putea fi adus în faţa unui mare juriu, care să decidă dacă îi va fi intentat un proces penal.

WikiLeaks a anunţat recent că atribuţiile de redactor-şef ale lui Julian Assange la publicaţia online au fost preluate de jurnalistul islandez de investigaţii Kristinn Hrafnsson.