Liderul Moderaților, principal component a Alianței de centru-dreapta în Parlamentul suedez, a anunțat duminică, 14 octombrie, că a renunțat “deocamdată” să încerce să formeze un guvern potrivitLe Mondecitat de Rador.

HotNews.roFoto: Hotnews

Ulf Kristersson fusese însărcinat să formeze un guvern la începutul lunii octombrie, după alegeri legislative care au dus, pe 9 septembrie, la o situație de blocaj în Parlament, cu 144 de mandate din 349 pentru social-democrați (centru stânga), adică unul mai mult decât alianța de centru dreapta. Cu 62 de mandate, partidul de extremă dreapta, Democrații suedezi, se găsește în poziția de arbitru.

Refuz de compromis cu extrema dreaptă

Confruntat cu refuzul celorlalți membri ai alianței de a face un compromis cu extrema dreaptă, Ulf Kristersson le-a propus vineri să susțină un cabinet minoritar format prin grija lui. Dar această propunere a fost respinsă de două din celelalte trei partide de centru-dreapta, Liberalii și Partidul de centru. El a preferat deci să renunțe, declarând că “a făcut tot ce putea pentru moment”.

Liderul social-democraților, Ștefan Lofven, trebuia să primească la rândul său de la președintele suedez sarcina de a forma un guvern. Dacă eșuează, Ulf Kristersson ar putea avea o a doua șansă înainte să fie convocate alegeri anticipate. “Sunt în continuare gata să fiu prim-ministru și să conduc un guvern de alianță”, a declarat el duminică.

Le Monde(preluare Rador)