Talibanii refuză în continuare să recunoască guvernul afgan, pe care îl consideră “ilegitim” și dorec să discute direct cu Washingtonul potrivitLe Mondecitat de Rador.

Talibani (foto arhiva)Foto: Captura YouTube

Emisarul american pentru pace în Afganistan, Zalmai Khalilzad, s-a întâlnit vineri, 12 octombrie, în Qatar, cu o delegație talibană pentru a vorbi despre sfârșitul conflictului, a anunțat sâmbătă într-un comunicat purtătorul de cuvânt al talibanilor, Zabihullah Mujahid. Este vorba de prima întâlnire confirmată oficial între cele două părți.

Potrivit comunicatului, cele două părți “au vorbit despre un sfârșit pașnic al invaziei în Afganistan” și delegația talibană a calificat “drept mare obstacol pentru o pace reală prezența forțelor străine” în țară. Ambasada Statelor Unite în Afganistan a refuzat în schimb să comenteze informația. Diplomația americană a declarat tot timpul că nu vrea să se angajeze în discuții directe, refuzând să se substituie guvernului afgan.

Dar o prima întâlnire anunțată în presă și niciodată dezmințită de părți a avut loc în iunie la Doha după un armistițiu inedit de trei zile între forțele de securitate afgane și talibani.

”Ilegitim”

Talibanii, în ce-i privește, au refuzat tot timpul propunerea președintelui afgan, Ashraf Ghani, de trei luni de armistițiu, spunând că nu recunosc un guvern “ilegitim” și dorind să discute direct cu Statele Unite.

Dl Khalilzad a început duminică la Kabul un turneu menit să ducă la progresul negocierilor de pace. Emisarul american, fost ambasador la Kabul, la Bagdad și la Națiunile Unite, numit în acest post la începutul lui septembrie, a mers apoi în Pakistan, în Emiratele Arabe Unite și deci în Qatar.

Sâmbătă se întorsese la Kabul, unde s-a întâlnit cu președintele Ashraf Ghani. “Dl Khalilzad a raportat despre recentele sale călătorii și a declarat că Statele Unite, sub leadershipul guvernului afgan, va continua eforturile pentru pace”, a anunțat președinția afgană într-un comunicat.

Nou atentat ucigaș în nordul Afganistanului

Cel puțin 14 persoane au murit, sâmbătă, 13 octombrie, în marja unei adunări electorale în nordul Afganistanului, într-un atentat cu motocicletă capcană, care îndoliază încă o dată campania pentru alegerile legislative din 20 octombrie.

“Explozivii erau plasați pe o motocicletă. 13 civili și un membru al forțelor de securitate au fost uciși”, a precizat purtătorul de cuvânt al ministerului de interne, Nasrat Rahimi. Dacă atentatul nu a fost încă revendicat, talibanii își anunțaseră într-un comunicat voința de a face să eșueze procesul electoral ordonând candidaților să se retragă din cursă, jurând să atace scrutinul și pe cei care participă.

Potrivit purtătorului de cuvânt al guvernatorului provinciei, Mohammad Jawad Hejri, alte 32 de persoane au fost rănite când o motocicletă capcană a explodat în miezul zilei în momentul în care participanții părăseau locul adunării, din districtul Rustaq. Cel puțin 9 candidați la legislative au fost deja uciși, majoritatea în atacuri țintite, potrivit Comisiei electorale independente.

Le Monde(preluare Rador)