Zeci de mii de naţionalişti ucraineni au manifestat duminică la Kiev, cu ocazia sărbătorii naţionale a Apărătorului Ucrainei, relatează AFP şi DPA. Mulţi participanţi aveau feţele acoperite şi purtau uniforme, iar steaguri naţionaliste în culorile roşu şi negru au fluturat alături de drapelele naţionale galben-albastre conform Agerpres.

HotNews.roFoto: Hotnews

Autorităţile au anunţat desfăşurarea a 6000 de poliţişti; nu s-au înregistrat violenţe până seara. Presa rusă preluată de DPA a menţionat că înainte de marşul naţionalist câteva persoane au încercat să distrugă un monument din perioada sovietică, provocând astfel o altercaţie cu forţele de ordine.

Ceva mai devreme, mii de credincioşi, printre care şi preşedintele Petro Poroşenko, au asistat la o rugăciune în centrul capitalei, sub conducerea patriarhului ortodox Filaret. Acesta a fost recunoscut joi de Patriarhia Constantinopolului, deşi fusese excomunicat de biserica ortodoxă rusă. Preşedintele a subliniat că "o biserică autocefală constituie o parte din strategia noastră pro-europeană şi pro-ucraineană".

În paralel, o ceremonie religioasă rivală la care au participat circa 500 de persoane a avut loc la lavra Kievo-Pecersk, aflată sub oblăduirea Patriarhiei de la Moscova.

Ziua Apărătorului Ucrainei, marcată din 2014, a fost oficializată ca sărbătoare naţională în 2015.