Luni se redeschide oficial frontiera Siriei cu Iordania, închisă de trei ani, au anunţat duminică ambele ţări, însă traficul normal nu se va relua imediat, potrivit Reuters citat de Agerpres.

Bashar al-AssadFoto: Agerpres/EPA

Închiderea punctului de trecere de la Nassib, în 2015, a întrerupt o rută importantă de transport al mărfurilor din Turcia şi Liban către Golful Persic, urmată zilnic de sute de camioane, care asigurau un comerţ în valoare de câteva miliarde de dolari anual. Ulterior, tranzitul s-a desfăşurat normal doar între Siria şi Liban, ţară care nu are alte graniţe terestre funcţionale. Guvernul de la Damasc a reuşit în iulie să reia controlul la Nassib, după mai multe săptămâni de ofensivă cu sprijin rusesc împotriva rebelilor din sud-estul Siriei.

Frontiera Siriei cu Turcia rămâne închisă în zonele controlate de forţele guvernamentale şi este deschisă doar în regiunile aflate sub controlul rebelilor.

O bază militară americană din Siria a blocat şoseaua dintre Damasc şi Bagdad în apropierea frontierei cu Irakul, care este momentan deschisă doar pentru traficul guvernamental şi militar. Ministrul irakian de externe, Ibrahim al-Jaafari, a sosit duminică în Siria într-o vizită de trei zile şi a discutat deja cu omologul său sirian despre accelerarea eforturilor de redeschidere a frontierei, a informat agenţia oficială de presă Sana, preluată de Reuters.

Traficul intern între marile oraşe din Siria a fost restabilit pe măsură ce regimul preşedintelui Bashar al-Assad a respins forţele rebele.