O lege care interzice persoanelor fără domiciliu să doarmă în spațiul public în Ungaria, promulgată de parlamentul premierului Viktor Orban, va intra în vigoare luni, o măsură care a fost calificată drept ”crudă” de către ONU, relatează AFP.

HotNews.roFoto: Hotnews

Un amendament constituțional aprobat de către Parlamentul din Ungaria pe 20 iunie a interzis locuirea în spațiul public. Acest amendament întărește o lege din 2013 care a făcut din asta un delict pasibil de amendă.

Poliția este abilitată să îi ridice pe oamenii străzii și să distrugă adăposturile improvizate.

Legea servește ”intereselor societății în ansamblul ei”, a afirmat joi Attila Fulop, secretar de stat pentru Afaceri sociale.

Obiectivul este asigurarea că oamenii fără adăpost nu se află pe străzi noaptea, iar cetățenii se pot mișca în spațiul public fără bariere”, a declarat el într-un comunicat.

Adăposturile de stat au aproximativ 11.000 de locuri, dar experții spun că există cel puțin 20.000 fără adăpost în țară.

Guvernul spune că crește fondurile dedicate oamenilor fără adăpost, dar organizațiile internaționale și asociațiile care apără drepturile omului critică noua lege.

În iunie, raportorul ONU Leilani Farha a descris legea ca fiind ”crudă și incompatibilă cu legile internaționale legate de drepturile omului”.

”Ce crimă au comis ei? Doar încearcă să supraviețiuască”, a scris Farha într-o scrisoare deschisă către guvernul Ungariei.

În septembrie, Parlamentul European a deschis o procedură împotriva Ungariei care ar putea duce teoretic la sancțiuni. Rezoluția votată de Parlament a invitat ”Consiliul (statelor membre) să constate dacă există un risc clar de încălcare gravă, de către Ungaria, a unor valori referitoare la articolul 2 al Tratatului UE și să adreseze Ungariei recomandări în această privință”.

Dosarul eurodeputaților vizează inclusiv îngrijorările privind situația oamenilor fără adăpost din Ungaria.