Marina libaneză şi o misiune a ONU au anunţat vineri că au salvat 32 de sirieni la bordul unui vas defectat în largul capitalei Beirut, în timp ce încercau să ajungă în Cipru, relatează AFP citată de Agerpres.

Refugiati in BeirutFoto: EU/ECHO/PeterBiro

Forţa interimară a Naţiunilor Unite în Liban (FINUL) a reperat joi dimineaţă "un mic vas alb" transportând 19 bărbaţi, şase femei şi şapte copii şi care se afla în derivă la nord-vest de capitala Libanului, a informat aceasta într-un comunicat.

"Vasul nu mai avea carburant, iar pasagerii erau lipsiţi de apă şi hrană de patru zile", a spus ea, precizând că Marina libaneză a preluat ştafeta şi i-a adus la Beirut joi seară.

Marina libaneză a confirmat că i-a luat în îngrijire pe cei 32 de sirieni, precum şi pe un libanez care se afla bord. Ei încercau să ajungă "ilegal" în Cipru, a precizat aceasta.

La 22 septembrie, armata libaneză a venit în ajutorul unui vas care era pe punctul de a se scufunda având la bord cel puţin 39 de cetăţeni sirieni, de asemenea, în drum spre Cipru. Un copil de cinci ani a murit înecat.

La începutul lui septembrie, autorităţile cipriote au anunţat încheierea unui acord de repatriere cu Libanul, afirmând că numeroşi migranţi ajunşi pe insula mediteraneană proveneau din această ţară.

Libanul estimează la 1,5 milioane numărul refugiaţilor sirieni trăind pe teritoriul său. Mai puţin de un milion sunt înscrişi pe lângă Înaltul Comisariat pentru Refugiaţi al Naţiunilor Unite (UNHCR).

Războiul din Siria, declanşat în 2011, a costat viaţa a peste 360.000 de persoane şi a forţat la exil alte câteva milioane, majoritatea găsind refugiu în ţările vecine, ca Libanul.