Pentagonul se confruntă cu serioase probleme de recrutare deoarece tinerii americani sunt prea grași și, chiar dacă reușesc să se înroleze, tot mai mulți sunt supraponderali, ceea ce le afectează capacitatea de luptă, scrie AFP.

ObezitateFoto: Flickr

"Astăzi, aproape o treime dintre tinerii americani sunt prea grași pentru a intra în forțele armate", a declarat generalul în retragere Samuel Ebbesen, la prezentarea unui nou raport al think-tank-ului Council for a strong America privind recrutarea în armata terestră.

"Este esențial pentru securitatea națională ca cei care vor să-și servească patria să corespundă criteriilor de admisibilitate", a adăugat el, prezentând acest raport alături de directorul de recrutare al Pentagonului, generalul Frank Muth.

Potrivit cifrelor Pentagonului datând din 2015, 71% dintre americanii cu vârste cuprinse între 17 și 24 de ani nu se califică pentru a intra în forțele armate din cauza greutății, a nivelului insuficient de educație, cazier judiciar sau consum de droguri. Pentru tinerii care doresc să se înroleze, o treime sunt descalificați de obezitate (31%).

Rezultatul: pentru prima oară din 2005, armata terestră nu a reușit să înroleze câți oameni și-a propus în acest an, în ciuda faptului că o carieră militară se bucură de un anumit prestigiu în Statele Unite.

Directorul de recrutare al Armatei terestre, generalul Joe Galloway, a anunțat luna trecută că în 2018 au fost recrutați cu 6.500 oameni mai puțini decât spera.

Soldați obezi

Raportul notează că obezitatea afectează și soldații activi: în 2015, 7,8% dintre ei erau supraponderali, o cifră în creștere cu 73% în raport cu 2011.

În fiecare an, ministerul Apărării cheltuie 1,5 miliarde de dolari pentru probleme de sănătate legate de obezitate în cazul soldaților sau foștilor soldați.

Pentagonul a întărit recent criteriile fizice pentru soldați iar ministrul Apărării Jim Mattis a amenințat cu concedierea celor care nu le îndeplinesc.

Potrivit raportului Council for a strong America, obezitatea afectează mai multe statele sărace din sud față de cele bogate din nord-est.

Astfel, proporția tinerilor cu vârste cuprinse între 17 și 24 de ani considerați neeligibili pentru cariera militară, în special din cauza obezității, atingea 76% în Mississippi dar doar 68% în Maine. Hawaii are cei mai puțini tineri obezi (62%) iar capitala Washington cei mai mulți (78%).